VS en Rusland bespreken 'beperkt staakt-het-vuren' in Syrië

13/01/14 om 16:19 - Bijgewerkt om 16:34

De Amerikaanse buitenlandminister John Kerry heeft met zijn Russische collega Sergej Lavrov de mogelijkheid besproken van een 'beperkt staakt-het-vuren' in Syrië.

VS en Rusland bespreken 'beperkt staakt-het-vuren' in Syrië

Lakhdar Brahimi (L), John Kerry (C) en Sergej Lavrov (R) © REUTERS

De Verenigde Staten en Rusland hebben de mogelijkheid besproken van een 'beperkt staakt-het-vuren' in Syrië. Dat meldt de Britse omroep BBC. Dat gebeurde naar aanleiding van de vredesgesprekken die volgende week in Zwitserland plaatsvinden.

Voordat volgende week in Zwitserland het internationale vredesoverleg over Syrië van start gaat, zouden het regime en de rebellen akkoord moeten gaan met een beperk staakt-het-vuren in de regio rond de stad Aleppo en met een gevangenenruil. Die oproep heeft de Amerikaanse buitenlandminister John Kerry samen met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov gedaan tijdens een persconferentie in Parijs. Ook Lakhdar Brahimi, de speciale gezant van de Arabische Liga, nam deel aan de persconferentie.

Iran en Saoedi-Arabië

Lavrov en Brahimi pleitten ook voor deelname van Iran aan de gesprekken, maar Washington is daar sterk op tegen. Volgens Kerry is Iran welkom op de conferentie, maar dan moet het land de principes accepteren van de politieke transitie in Syrië zoals die zijn vastgelegd in de eerste Syriëconferentie in Genève in 2012. Saoedi-Arabië, dat geldt als een van de grootste sponsors van de rebellen in Syrië, heeft inmiddels wel al een uitnodiging ontvangen.

Syrische regime

De Syrische overheid laat weten dat het geen nut heeft om een conferentie te houden, als daaraan voorafgaande voorwaarden worden gekoppeld. Volgens Damascus tracht de gefragmenteerde oppositie de vredesconferentie te saboteren. Het regime reageert daarmee op de bijeenkomst in Parijs van elf westerse en Arabische landen die zich de 'Vrienden van Syrië' noemen en die onvoorwaardelijk de oppositie steunen. De Vrienden van Syrië blijven het ontslag van de Syrische leider Bashar al-Assad eisen als voorwaarde voor vrede. (Belga/YD)

Onze partners