VS en EU: Vredesoverleg voortzetten ondanks aanslag Westbank

01/09/10 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:11

Op de Westelijke Jordaanoever werden dinsdag vier Israëli's in hun wagen doodgeschoten vanuit een voorbijrijdend voertuig.

VS en EU: Vredesoverleg voortzetten ondanks aanslag Westbank

© Reuters

De Verenigde Staten en de Europese Unie (EU) hebben Israël en de Palestijnen opgeroepen om de vredesonderhandelingen met vastberadenheid te hervatten, ondanks de bloedige aanslag op de Westelijke Jordaanoever.

Op de weg tussen de Palestijnse plaats Bani Naim en de Joodse nederzetting Kiryat Arba, nabij Hebron op de Westelijke Jordaanoever, werden dinsdag vier Israëli's in hun wagen doodgeschoten vanuit een voorbijrijdend voertuig.

De route wordt veelvuldig gebruikt door Joodse kolonisten. Onder de vier doden zijn naar verluidt twee mannen en twee vrouwen, van wie er één zwanger was.

De Al-Qassam Brigades, de militaire vleugel van de radicale Palestijnse Hamasgroepering, hebben de aanslag opgeëist en spreken van een "heldendaad".

Vredesgesprekken

Het bloedige incident kwam er aan de vooravond van de geplande hervatting van de rechtstreekse vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen.

De EU en de VS hebben de terreuraanslag al scherp veroordeeld. Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de EU, riep beide kampen op om de vredesonderhandelingen vastberaden te beginnen.

"Alle partijen moeten hun pogingen voortzetten om vrede in de regio te bekomen", luidde het in de mededeling van het Witte Huis.

Diner

De Amerikaanse president Barack Obama opent de eerste rechtstreekse vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen in bijna twee jaar woensdag met een diner in het Witte Huis. Obama ontvangt de Palestijnse president Mahmoud Abbas, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Egyptische president Hosny Mubarak en de Jordaanse koning Abdullah II.

George Mitchell, de Amerikaanse speciaal gezant voor het Midden-Oosten, zei dinsdag dat hij het realistisch acht om binnen het jaar tot een vredesakkoord te komen.

Lees meer over:

Onze partners