VS en Cuba heropenen ambassades

01/07/15 om 01:03 - Bijgewerkt om 01:04

Vandaag kondigt de Amerikaanse president Obama de heropening van een ambassade in Cuba aan. Cuba krijgt tegelijk diplomatieke vertegenwoordiging in Washington.

VS en Cuba heropenen ambassades

Barack Obama en Raul Castro, tijdens een recente ontmoeting op een pan-Amerikaanse top © EPA

Dat meldt een brede waaier aan Amerikaanse media, op basis van 'regeringsbronnen' die anoniem maar officieel zijn. President Obama in Washington en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die voor topoverleg in Genève verblijft, zullen volgens de media vandaag verklaringen afleggen. Verwacht wordt dat ook Cuba een mededeling zal doen.

De dooi in relaties tussen beide landen begon eind vorig jaar, met de uitwisseling van gevangenen. Toen al werd een normalisering van diplomatieke betrekkingen in het vooruitzicht gesteld.

Handelsembargo

De breuk tussen de landen dateert uit de vroege jaren 60.

Na de revolutie van Fidel Castro en de installatie van een communistische regering in Cuba, verbraken de VS, die het vorige Cubaanse regime hadden ondersteund, alle banden met het land. Er werd een handelsembargo ingesteld en een tijdlang dreigde een nucleair conflict.

De installatie van ambassades vormt een relatief eenvoudig onderdeel in de normalisering van de betrekkingen. Het handelsembargo echter valt slechts gedeeltelijk onder de bevoegdheid van de Amerikaanse president. Het parlement in de VS, met een Republikeins meerderheid, lijkt niet geneigd dat embargo helemaal op te heffen.

Wel zijn er een aantal reisbeperkingen opgeheven, en wordt een bootverbinding tussen de landen ingelegd.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners