VS en China gaan 'nucleaire rakettesten van Noord-Korea ontmoedigen'

01/04/16 om 05:11 - Bijgewerkt om 05:10

De Verenigde Staten en China, de voornaamste bondgenoot van Noord-Korea, gaan samenwerken om nucleaire testen van Noord-Korea in de toekomst tegen te houden.

VS en China gaan 'nucleaire rakettesten van Noord-Korea ontmoedigen'

President Barack Obama met zijn Chinese collega Xi Jinping © REUTERS

Dat werd bekend na de nucleaire top in Washington, waar de Amerikaanse president Barack Obama zijn Chinese collega Xi Jinping ontmoette.

Obama zei dat beide landen hopen op een Koreaans schiereiland zonder kernwapens. Xi Jinping en Obama zullen nu bespreken "hoe we daden zoals nucleaire rakettesten kunnen ontmoedigen, die de spanning verhogen en de internationale verplichtingen schenden", aldus Obama. Xi zei volgens het staatspersagentschap Xinhua dat het noodzakelijk is dat alle partijen de recent goedgekeurde sancties tegen Noord-Korea "volledig en strikt" toepassen. China is Noord-Korea's belangrijkste bondgenoot en handelspartner.

'Catastrofaal' Trumpvoorstel

Noord-Korea voerde sinds het begin van het jaar al een test uit met een waterstofbom en lanceerde ook verschillende raketten. Het regime bedreigde het Westen daarenboven met nucleaire aanvallen. De Verenigde Naties en Washington hebben daarop strengere sancties opgelegd aan Noord-Korea. De VN-sancties werden opgesteld met de steun van China, na twee maanden van overleg tussen Peking en Washington.

De Noord-Koreaanse kernwapens hebben ook binnen de VS voor controverse gezorgd. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zei enkele dagen geleden dat bondgenoten als Zuid-Korea en Japan beter zelf ook kernwapens zouden hebben om zich tegen Noord-Korea te verdedigen. Veiligheidsadviseur van het Witte Huis Ben Rhodes noemde die uitspraak donderdag "catastrofaal".

(Belga/RR)

Onze partners