VS: één van twee ontsnapten na drie weken doodgeschoten

27/06/15 om 00:11 - Bijgewerkt om 00:18

Het is al drie weken een nationale tragikomedie in de VS. Twee moordenaars wisten met de hulp van personeel te ontsnappen uit een hoogbeveiligde gevangenis in de staat New York. Een van de twee is in een vuurgevecht met de politie om het leven gekomen.

VS: één van twee ontsnapten na drie weken doodgeschoten

David Sweat en Richard Matt © EPA

Exact 21 dagen nadat ze wisten te ontsnappen is een van de twee, de 49-jarige Richard Matt, in een vuurgevecht om het leven gekomen in het plaatsje Malone, op zo'n 60 kilometer van de gevangenis en niet ver van de grens met Canada. Hij probeerde, volgens politiebronnen, een camper te stelen. De bestuurder zou de politie gewaarschuwd hebben toen hij een kogelgat in de camper vaststelde. De politie kamde de omgeving uit, er ontstond een vuurgevecht en Mattckwam om het leven.

Zijn kompaan, de 35-jarige David Sweat, die tijdens de schietpartij in de buurt was, zou worden achtervolgd, hoewel zijn achtervolgers het "oogcontact" hebben verloren. Of hij, zoals Matt, gewapend is, is onduidelijk.

Het gat onder het bed in de cel

Het gat onder het bed in de cel © EPA

De twee wisten in de nacht van 5 op 6 juni te ontsnappen uit de hoogbeveiligde Clinton-gevangenis in het plaatsje Dannemora. Nooit eerder was iemand uit deze gevangenis ontsnapt.

Moorden

De twee zaten vast voor moord - Matt had zijn vroegere werkgever, na een mislukte poging tot afpersing, met de blote hand gedood. Sweat had een politieagent neergeknald die hem had betrapt bij een overval.

Ze wisten te ontsnappen door onder meer de metalen celwanden door te zagen, door een gat in een afvoerpijp te maken en ruim 100 meter door het buizensysteem naar buiten te kruipen. Ze lieten een spottend briefje achter.

Het briefje voor de autoriteiten

Het briefje voor de autoriteiten © EPA

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, vergeleek de ontsnapping vrijwel meteen met een filmscenario, en hij wist niet hoeveel wendingen in dat scenario zouden zitten.

Eerst bleek dat de 51-jarige Joyce Mitchell, verantwoordelijk voor een kleermakersworkshop in de gevangenis waaraan Matt en Sweat hadden deelgenomen, de gevangenen had beloofd dat ze hen met haar jeep in veiligheid zou brengen. Ze had echter de nacht voordien een angstaanval gekregen en was in het ziekenhuis opgenomen.

Ze had, bleek uit haar bekentenissen. de gevangenen ook voordien uitvoerig geholpen. Zo had ze ervoor gezorgd dat de twee een makkelijker regime kregen, en in een minder bewaakte afdeling terechtkwamen. Ook door haar lobbywerk waren ze in aanpalende cellen gezet. Tot slot had ze hen geholpen om werktuigen te smokkelen. Onder meer bijlen en zagen had ze in bevroren hamburgers verstopt - in de minder bewaakte afdeling mochten Matt en Sweat hun eigen hamburgers bakken.

Om metaaldetectie te vermijden had Mitchell ervoor gezorgd dat een cipier het vlees via een andere weg had getransporteerd. Diezelfde cipier had de gevangenen, op aangeven van Mitchell, een rondleiding gegeven zodat ze hun route konden plannen.

'Meer opwinding'

De echtgenoot van Mitchell, Lyle, werkt ook in de gevangenis, maar hij wordt eerder als een potentieel slachtoffer dan als mededader beschouwt.

Volgens Lyle, die geïnterviewd werd door NBC, had Joyce hem, kort voor haar arrestatie, verteld dat ze ervan uitging dat hij haar niet langer graag zag.

Daarom had ze haar leven over een andere boeg willen gooien, het wat opwindender willen maken. Maar toen Matt pillen suggereerde om Lyle buiten strijd te krijgen, was ze volgens hem op andere gedachten gekomen.

Joyce Mitchell, aangehouden en voorgeleid

Joyce Mitchell, aangehouden en voorgeleid © REUTERS

De gevangenisdirectie had eerder onderzocht of Joyce Mitchell een relatie had met Sweat, maar het onderzoek had geen definitief bewijs opgeleverd. Nu wordt eerder gedacht dat ze iets met Matt had. Hij paaide haar met citaten van Oprah Winfrey. Hij gaf haar het gevoel dat ze leefde, zegt ze volgens de procureur. Ze ontkent volgens haar advocaat dat ze een relatie had met een gevangene.

Gedurende drie weken is met 1.000 mensen een klopjacht naar de gevangenen gehouden.

Lees meer over:

Onze partners