VS duidt speciale vertegenwoordiger aan voor de Noordpool

15/02/14 om 04:15 - Bijgewerkt om 04:17

Hoe minder ijs er ligt, hoe groter het geopolitieke belang. Daarom heeft de VS beslist dat het tijd wordt om een speciale gezant aan te duiden voor het Noordpoolgebied.

VS duidt speciale vertegenwoordiger aan voor de Noordpool

© Reuters

De Verenigde Staten zijn van plan om een speciale vertegenwoordiger voor de Noordpool aan te duiden, heeft minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verklaard. De bedoeling is dat die de Amerikaanse belangen in het gebied zal verdedigen.

Vacature open

"Het Noordpoolgebied is de laatste grens van de planeet, een regio die voor de Verenigde Staten en voor de wereld gigantische belangen inhoudt en die steeds belangrijker wordt op het vlak van geopolitiek, economie, klimaat, milieu en nationale veiligheid", staat in de mededeling van Kerry.

De nieuwe gezant moet dan ook "een cruciale rol zal spelen bij het vooruithelpen van de Amerikaanse belangen." Een naam werd nog niet bekendgemaakt.

Smeltend ijs

De Noordpool wint aan belang bij de internationale gemeenschap, vooral omdat het door de stijgende temperaturen en het smeltende ijs mogelijk wordt om de grote olie- en gasreserves in het gebied te ontginnen. (Belga/TV)

Onze partners