VS droppen 45 ton munitie boven Syrië

De wapens zouden onder meer bij Koerdische strijders terechtgekomen zijn. © REUTERS

De Verenigde Staten hebben zondag in het noorden van Syrië tonnen munitie gedropt die bestemd was voor de Syrische rebellen die strijden tegen Islamitische Staat. Dat bevestigde de woordvoerder van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten (Centcom).

De woordvoerder noemde de dropping “geslaagd”.

De rebellengroepen die het wapentuig in handen kregen, zijn volgens hem ook uitgebreid gecheckt door de Verenigde Staten. Over welke strijders het gaat, is niet bekend. De munitie -inclusief granaten en kleine wapens- werd neergelaten met parachutes vanuit C17-vrachtvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht.

Volgens Amerikaanse media ging het in totaal om zowat 45 ton munitie. De levering komt er nadat de VS vorige week aankondigden het trainingsprogramma van gematigde rebellen op te schorten. De VS concentreren zich nu op militaire luchtsteun en het leveren van materieel.

De woordvoerder zei dat de zowat 100 gedropte paletten in “de juiste handen” terechtkwamen.

Het persagentschap Reuters citeerde de zegsman van het Raqqa Revolutionaries Front, die beweert dat de munitie bedoeld is om een offensief te lanceren tegen Raqqa, de offiieuze hoofdstad van IS.

Een coalitie met onder meer ook Koerdische strijders staat volgens hem klaar om Raqqa aan te vallen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content