VS: Draconische besparingen gaan in

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In de VS gaan de ‘sequester’-besparingen van start. Ook ultieme onderhandelingen om een hap van 85 miljard uit de begroting ongedaan te maken of beter te spreiden, leverden niets op.

“We zouden geen reeks domme arbitraire besparingen moeten hebben op dingen waar bedrijven en werknemers afhankelijk van zijn, zoals onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, infrastructuur en defensie”, reageerde president Barack Obama na de vergadering met leiders van beide partijen op het Witte Huis.

Obama zei dat een economische apocalyps niet meteen voor de deur staat, maar dat deze besparingen ervoor zullen zorgen dat op den duur honderdduizenden banen verloren zullen gaan. “Niet iedereen zal de pijn van deze bezuinigingen meteen voelen, maar de pijn zal wel reëel zijn.”

Patstelling

Het overleg van de laatste kans duurde vrijdagochtend uiteindelijk niet meer dan een uur. De partijen gingen zonder resultaat uit elkaar. Of ze in staat zijn om de komende dagen of weken alsnog tot ene akkoord te komen, is op zijn zachtst gezegd onduidelijk.

John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van afgevaardigden, zei in een interview met de televisiezender NBC dat hij geen uitweg zag. “Als dat wel zo was, dan zou die vergadering in het Witte Huis vandaag wel beter zijn gegaan.”

Voor de Republikeinen kan er nog steeds geen sprake zijn van de mix van meer gerichte besparingen en belastingverhogingen die Obama voorstelt om af te komen van de harde, forfaitaire besparingen voor alle overheidsdiensten en het leger die de sequester oplegt.

Wat mij betreft, is de discussie over hogere overheidsinkomsten afgelopen”, zei Boehner.

Obama legde de schuld voor de patstelling nogmaals bij de Republikeinen . “Zij laten deze besparingen gebeuren omdat weigeren een vin te verroeren als het aankomt op het sluiten van ook maar één fiscaal achterpoortje.”

‘Government shutdown’

De sequester, die op tien jaar tijd 1200 dollar moet besparen op de Amerikaanse overheidsuitgaven, is mogelijk nog maar het begin van een nieuwe reeks begrotingsconfrontaties tussen beide partijen in Washington. Als er geen nieuwe begroting af raakt, dreigen de overheidsdiensten eind maart zonder geld te komen zitten. Kort daarna moet ook weer het schuldplafond verhoogd worden, de wettelijke limiet op de Amerikaanse staatsschuld.

In beide gevallen kan dat weer eens tot een loopgravenoorlog tussen Democraten en Republikeinen leiden, deze keer telkens met als mogelijk gevolg een ‘government shutdown’, ofte een sluiting van de overheidsdiensten.

Om dat op zijn minst eind deze maand al te voorkomen, gaven beide partijen aan dat ze bereid zijn om een nieuwe ronde voorlopige fondsen voor de overheidsdiensten vrij te maken.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content