VS doodt al-Qaeda-leider die opriep tot aanslagen tegen Westen

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa worden beelden getoond van de broers Cherif Kouachi (links) en Said Kouachi (rechts) die de aanslag tegen Charlie Hebdo pleegden: een bericht dat toont hoe al-Qaeda in Jemen de aanslag tegen het satirisch weekblad opeist. © Reuters

Ibrahim al-Rubaish, de Jemenitische al-Qaeda-leider die na de aanslag tegen Charlie Hebdo opriep tot meer terreurdaden in het Westen, is omgekomen bij een Amerikaanse luchtaanval. Op al-Rubaishs hoofd prijkte een prijs van 5 miljoen dollar.

Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP) – een fusie van Jemenitische en Saudische strijders ontstaan in 2009 – heeft online het nieuws verspreid over de dood van een van de belangrijkste leiders: Ibrahim al-Rubaish.

Amerikaanse drone

Al-Rubaish, afkomstig uit de ultraconservatieve Qassim-regio in Saudi-Arabië, zou zijn omgekomen bij een Amerikaanse drone-aanval. De man prijkte met een beloning van 5 miljoen dollar op de lijst van gezochte terroristen gepubliceerd op Rewardsforjustice.net van het Amerikaanse State Department. De terreurgroep specifieerde echter niet waar de luchtaanval precies had plaatsgevonden. Dat bericht nieuwssite Al Jazeera.

Noch Jemen, noch de Verenigde Staten hebben reeds de claim van al-Qaeda bevestigd. Maar dat al-Rubaish omkwam bij een luchtaanval, kan een teken zijn dat de VS – verdoken – toch zijn droneprogramma tegen de Jemenitische tak van de gewapende groepering voortzet. Dat ondanks de evacuatie van Amerikaanse militaire adviseurs uit Jemen nu de burgeroorlog er escaleert.

‘Erg charismatisch’

In het statement van al-Qaeda werd al-Rubaish beschreven als een man die ’twee decennia van zijn leven de jihad heeft gevoerd, strijdend tegen Amerika en diens bondgenoten’. Ooit vocht al-Rubaish in Afghanistan, waar hij later gearresteerd werd. ‘Enkele jaren’ in de Amerikaanse gevangenis van Guantanamo volgden, om tot slot bij al-Qaeda te belanden.

Binnen de beweging werd al-Rubaish beschouwd als de belangrijkste ideologische en theologische adviseur. Zijn schrijfsels en preken waren prominent aanwezig in de publicaties van al-Qaeda. Al-Rubaish zou ook een ‘enorme invloed’ hebben gehad op de strijders binnen al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland, aldus Al Jazeera. Hun correspondent, Hashem Ahelbarra, getuigt van een ‘erg charismatisch’ persoon. ‘Hij speelde een grote rol bij de eerste rekruteringen van strijders in Jemen.’

De al-Qaeda-leider zou Jemenieten aangespoord hebben naar Syrië te trekken om er te strijden. Recent riep hij nog op tot het doden van Houthi-leiders – de sjiitische rebellen die in opmars zijn in het land – en ook de ex-president, Ali Abdullah Saleh, zou dat lot moeten ondergaan.

Charlie Hebdo

Maar al-Rubaish is ook bekend uit het audiobericht dat verscheen na de aanslag tegen satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs op 7 januari – een aanslag opgeëist door al-Qaeda. Daarin riep hij op tot aanslagen tegen het Westen, met de nadruk op Frankrijk. Ook moesten moslims eender wie viseren die de profeet Mohammed bespotte.

AQAP heeft een hele reeks aanslagen ver buiten de basis in Jemen op zijn naam staan. Dat inclusief een poging tot het opblazen van een Amerikaans vliegtuig boven Michigan op kerstdag 2009. En ondanks het feit dat Islamitische Staat (IS) een grote rivaal is van al-Qaeda, prees al-Rubaish de verovering van grote gebieden in Irak en Syrië door de terreurgroep.

Al-Qaeda verovert terrein

Al-Qaeda zelf heeft dan weer de huidige chaos in Jemen uitgebuit. Sinds Saudi-Arabië geruggensteund door een coalitie van Arabische staten luchtaanvallen in het land gestart is tegen Houthi-rebellen, die eerder al verwikkeld waren in hevige gevechten met rivaliserende bewegingen, is de veiligheidssituatie compleet ingestort.

Zo heeft AQAP in Jemen Mukalla, de hoofdstad van de provincie Hadramawt, veroverd. Amerikaans minister van Defensie Ashton Carter heeft volgens Al Jazeera al toegegeven, dat al-Qaeda winsten boekt in Jemen. Ook dat de strijd daar de inspanningen tegen terrorisme bemoeilijkt. Toch zwoer Carter te zullen doorgaan met het offensief. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content