VS 'diep ontgoocheld' in bouwplannen Israël

28/09/11 om 10:22 - Bijgewerkt om 10:22

De Verenigde Staten zijn "diep ontgoocheld" in de beslissing van Israël om 1.100 nieuwe woningen te bouwen in Oost-Jeruzalem.

Dat hebben woordvoerders van het Witte Huis en van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag gezegd. Volgens Buitenlandse Zaken is de beslissing contraproductief tegenover de geleverde inspanningen om de rechtstreekse onderhandelingen tussen de partijen te hervatten.

Eerder op de dag liet ook de Europese Unie weten de Israëlische beslissing te betreuren. "Dit besluit bedreigt de geloofwaardigheid van de tweestatenoplossing en druist in tegen het duidelijke engagement van Israël om de onderhandelingen te hervatten", zei de Europese buitenlandminister Cathy Ashton.

De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken kondigde dinsdag aan dat de regering heeft ingestemd met de bouw van 1.100 nieuwe woningen in de joodse nederzetting Gilo in Oost-Jeruzalem.

De aankondiging dreigt een herneming van de vredesgesprekken nog meer te bemoeilijken. De Palestijnen eisen een bouwstop alvorens de gesprekken hervat kunnen worden, maar daar wil Israël niet van weten. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners