VS: Detroit krijgt niet-verkozen crisismanager

© Reuters

De gouverneur van de Amerikaanse staat Michigan heeft een crisismanager aangesteld voor Detroit. Die moet de noodlijdende autostad van het bankroet redden.

Detroit, de hoofdstad van de Amerikaanse autoindustrie, telde in de jaren vijftig 1,8 miljoen inwoners. Vandaag zijn dat er 700.000. De stad kampt met een hoge werkloosheid en jarenlange begrotingstekorten.

De ‘Motor City’ stapelt dan ook de schulden op: 100 miljoen dollar aan kortlopende schulden, terwijl de langlopende schulden 14 miljard dollar bedragen.

De door de gouverneur aangestelde crisismanager, Kevyn Orr, moet de stad nu uit de financiële crisis helpen. Hij krijgt daartoe uitgebreide bevoegdheden.

‘Trieste dag’

Detroit is de grootste stad in de VS van wie de financiële controle door de staat wordt overgenomen. “Op veel manieren is dit een treurige dag”, zei gouverneur Rick Snyder over de aanstelling van de crisismanager. “Maar dit betekent ook een kans”.

De aanstelling is immers de laatste kans om de stad van een bankroet te redden. Orr, een 54-jarige advocaat, werkte eerder aan de herstructurering van autoconcern Chrysler. In Detroit zal hij onder meer de bevoegdheid krijgen om eigendommen van de stad te verkopen en banen van ambtenaren te schrappen.

Ondemocratisch

Het gebruik van crisismanagers voor steden en gemeenten is controversieel in Michigan. De crisismanagers kunnen de beslissingen van democrstisch verkozen gemeentebesturen herroepen. Critici vinden ze dan ook ondemocratisch. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content