VS: Democraten verdenken Mitt Romney van fiscaal gesjoemel

04/08/12 om 00:35 - Bijgewerkt om 00:35

In de VS gaat de controverse over de belastingen van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney door. De Democraten denken dat hij geknoeid heeft met een pensioenrekening.

VS: Democraten verdenken Mitt Romney van fiscaal gesjoemel

© Reuters

Centraal in het nieuwste dispuut staat Mitt Romney's IRA, kort voor 'Individual Retirement Account', ofte: individuele pensioenspaarrekening. Die bevat meer dan honderd miljoen dollar en dat vinden Democraten in het Amerikaanse Congres verdacht.

IRA's zijn bedoeld om middenklassers tegen fiscale gunstvoorwaarden te laten sparen voor een aanvullend privépensioen. Wettelijk kunnen Amerikaanse werknemers maximum 6000 dollar per jaar op een IRA parkeren. Op die manier is het zeer onwaarschijnlijk dat je aan het astronomische bedrag komt dat Romney op de zijne heeft staan.

Achterpoortje

In een brief aan de ministeries van Arbeid en Financiën hebben een aantal topdemocraten in het Huis van afgevaardigden uitleg gevraagd.

"Wij zijn verontrust om te horen dat rijke belastingsbetalers mogelijk misbruik maken van een fiscaal voordeel dat bedoeld is voor pensioensparen en niet om massieve bedragen onder te brengen aan fiscale gunsttarieven", schrijven zij. "We hopen dat u deze zaak nauwkeurig zult evalueren om te verzekeren dat een select aantal mensen niet de kans krijgen om een achterpoortje te gebruiken dat belastingontduiking toelaat."

Romney, vermoeden de Democraten, heeft systematisch investeringen in zijn IRA ondergebracht waarvan hij doelbewust een te lage waarde heeft aangegeven. Die zijn vervolgens buiten het bereik van de Amerikaanse fiscus aangegroeid tot een fortuin van tientallen miljoenen dollars.

Kaarten op tafel

Romney ligt ook nog steeds onder vuur om dat hij tot nog toe maar één belastingsaangifte publiek heeft gemaakt. Een tweede zou volgen, belooft hij.

Normaal geven presidentskandidaten veel meer belastingsbrieven vrij, een praktijk die door Romney's vader George werd opgestart toen die presidentskandidaat was in de jaren zestig.

Volgens de Democratische Senaatsvoorzitter Harry Reid is er echter een goeie reden waarom Mitt Romney het voorbeeld van zijn pa niet volgt: hij zou tien jaar aan een stuk helemaal geen belastingen betaald hebben. "Zijn arme vader zou zich voor hem schamen", zei Reid aan de website The Huffington Post.

Reid zegt dat hij zijn informatie van meerdere bronnen heeft, waaronder minstens één investeerder bij Bain Capital, de financiële firma waar Romney jarenlang CEO van was.

Mitt Romney's antwoord was niet mis te verstaan: "Put up or shut up." Vrij vertaald: kaarten op tafel of zwijgen. "Harry zit fout", zei Romney aan de krant The Washington Post. 'Laat me dit categoriek zeggen: ik heb elk jaar belastingen betaald."

Reid weigert dan weer om zijn bronnen bekend te maken. "Ik denk niet dat dat mijn taak is", zei hij aan de Las Vegas Review-Journal. "Hij is degene waarvan ik zeg dat hij geen belastingen betaald heeft."

Belastingsverminderingen voor miljonairs

De aanhoudende controverse maakt het Romney moeilijk om zijn eigen campagneboodschap te brengen. Het nieuwe tewerkstellingsrapport van het ministerie van Arbeid geeft aan dat de werkloosheid in de VS in juli lichtjes gestegen is, tot 8,3 procent. Romney kan dat echter niet voluit gebruiken om president Obama aan te vallen, omdat hij steeds maar vragen over zijn persoonlijke geldzaken voor de voeten gegooid krijgt.

Ondertussen valt Obama Romney aan op zijn fiscale beleidsvoorstellen. In een nieuw campagnespotje stelt het Obama-kamp op basis van die ene vrijgegeven belastingsaangifte dat Romney in 2010 twintig miljoen dollar verdiende, maar slechts veertien procent belastingen betaalde, een stuk minder dan het gemiddelde Amerikaanse gezin.

Tegelijkertijd beschuldigt de spot Romney ervan dat hij nieuwe belastingsverlagingen wil doorvoeren voor miljonairs, terwijl middenklassers gemiddeld 2000 dollar meer belastingen zouden moeten betalen.

Eerste correcte televisiespot

Voor die laatste claim baseert Obama zich op een nieuw rapport van het Tax Policy Center, een gespecialiseerde thinktank in Washington. Die lichtte die Romney's belastingsplannen door.

De Romney-campgane doet die studie af als partijdig, omdat het Tax Policy Center een linkse groep zou zijn. Dat is merkwaardig, want één van de auteurs van het rapport, William Gale, was een economische adviseur van de Republikeinse president George H.W. Bush. Bovendien gebruikte Romney tijdens de voorverkiezingen zelf cijfers van het Tax Policy Center om zijn concurrent voor de Republikeinse nominatie Rick Perry aan te vallen.

Veelzeggend: het spotje werd door de notoir strenge feitencheckers van de Washington Post accuraat bevonden. Het is de allereerste spot van deze Amerikaanse presidentscampagne die die vermelding meekreeg. (TV)

Onze partners