VS: Democraten stellen nieuw verbod op aanvalswapens voor

25/01/13 om 06:03 - Bijgewerkt om 06:03

In Washington heeft de Democratische senator Dianne Feinstein een wetsvoorstel neergelegd om semiautomatische aanvalswapens te verbieden. Hoeveel kan op slagen dat heeft, is maar de vraag.

Het voorstel van Feinstein zou een verbod instellen op 157 types aanvalswapens en magazijnen voor meer dan tien kogels. Zulke wapens worden veelvuldig gebruikt bij massale schietpartijen in de VS, met als meest schokkende voorbeeld het bloedbad op de lagere school in Newtown (Connecticut) waar in december twintig kinderen en zes volwassenen omkwamen.

Het doel van de nieuwe wet is "het aanbod van zulke wapens mettertijd te laten opdroegen", zei Feinstein op een persconferentie in Washington.

Bergop

Feit is: zelfs na Newtown lijkt een verbod op aanvalswapens weinig kans te maken. Ook een aantal Democraten zijn er niet voor te vinden, met op kop Senaatsvoorzitter Harry Reid. "Deze weg loopt bergop", erkende Feinstein.

Tussen 1994 en 2004 was er al een gelijkaardig verbod van kracht. Ernstige pogingen om dat te vernieuwen zijn sindsdien niet ondernomen. Feinstein zei dat haar wet permanent zou zijn. Jachtgeweren en lichte handwapens zouden toegelaten blijven.

Meer bescheiden maatregelen worden echter haalbaarder geacht. Daaronder: het invoeren van achtergrondonderzoeken voor iedereen die ene vuurwapen wil kopen. Momenteel is dat niet nodig voor wapens die onder particulieren of op wapenbeurzen verhandeld worden.

NRA zegt nee

De machtige National Rifle Association (NRA), de grootste pro-vuurwapengroep in de VS, reageerde negatief of Feinsteins voorstel.

"Senator Feinstein probeert al decennia om burgers die de wet naleven te verbieden om vuurwapens te bezitten", zei

Andrew Arulanandam. "Het is teleurstellend, maar niet verbazend dat ze zich weer concentreert op het beperken van grondwettelijke rechten in plaats van criminelen te vervolgen of onze manke mentale gezondheidszorg te verbeteren."

"Ik denk niet dat je beperkingen moet hebben op laders", zei de Republikeinse Senator Tom Coburn uit Oklahoma. "Het tweede amendement van de grondwet (dat vuurwapenbezit toelaat; red.) is niet geschreven zodat je kan gaan jagen, maar om een macht te creëren die een tegengewicht vormt voor een tirannieke overheid."

Republikeinen gerust

Zelfs als de wet door de Senaat komt, zou hij het bijzonder moeilijk krijgen in het Huis van Afgevaardigden. Daar zijn de Republikeinen baas en zij willen niet van een verbod op aanvalswapens horen.

John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis, lijkt er dan ook gerust in. Hij liet al weten dat hij pas over nieuwe wapenwetten wil praten wanneer die eerst door de Senaat goedgekeurd worden.

Onze partners