VS-Defensieminister wil kleinste Amerikaans leger sinds 1940

De VS zal het in de toekomst met een pak minder soldaten doen. © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

VS-minister van landsverdediging Chuck Hagel wil het Amerikaanse leger met 15 procent inkrimpen. Dat kan onder ander betekenen dat bases in Europa gesloten worden.

Nadat Hagel klaar is met het Amerikaanse leger, moet de landmacht ongeveer 450.000 manschappen overhouden. Dat is het laagte niveau sinds 1940, aan de vooravond van de tweede Wereldoorlog.

Bedoeling is dat de VS een kleiner leger krijgt, maar wel een dat beter getraind en bewapend is, wendbaarder en beter aangepast aan de noden van moderne conflicten. Tekenend: op special forces en cyberoorlogvoering wordt niet bespaard.

“De ontwikkeling en de verspreiding van geavanceerde militaire technologieën in andere landen betekent dat we een tijdperk binnentreden waarin Amerikaanse dominantie ter zee, in de lucht en in de ruimte niet meer gegarandeerd is”, zei Hagel, geciteerd door The Washington Post, tijdens een persconferentie.

Twee onderzeeërs per jaar

Het Pentagon moet besparen, omdat het Congres de komende twee jaar ‘slechts’ duizend miljard dollar vrijmaakt voor Defensie. Dat is een bom duiten, maar gevoelig minder dan voorheen. Bovendien wil president Barack Obama dat de Amerikaanse strijdkrachten, nu de oorlog in Irak voorbij is en die in Afghanistan een aflopende zaak, dat het leger weer een postuur voor vredestijd aanneemt.

Het Amerikaanse leger stond sinds 9/11 op oorlogsvoet, met de bijbehorende budgetten. Het Amerikaanse leger moet het sterkste ter wereld blijven, maar de regering stapt nu af van de filosofie dat de VS ten allen tijde twee oorlogen tegelijkertijd moet kunnen uitvechten en winnen. Onder het nieuwe plan is één oorlog voldoende, terwijl de vijand op het tweede front moet kunnen worden afgehouden tot versterkingen arriveren.

Bijgevolg worden de landstrijdkrachten met meet dan 100.000 eenheden ingekrompen in vergelijking met het 21ste-eeuwse hoogtepunt van 570.000 manschappen. Wellicht worden er in binnen- en buitenland bases gesloten en zal dat ook in Europa gebeuren.

De militairen moeten het echter niet alleen met minder mensen stellen. Ook een hoop wapensystemen sneuvelen of worden stevig teruggeschroefd. De A-10, een gepantserd anti-tankvliegtuig uit de Koude Oorlog, wordt helemaal afgeschaft. Ook het legendarische U2-spionagevliegtuig sneuvelt, ten voordele van onbemande drones die dezelfde taken vervullen.

11 kruisers gaan tot nader order in de mottenballen. De Amerikaanse marine blijft er wel 11 vliegdekschepen op na houden. En ze mag per jaar twee nog onderzeeërs en destroyers kopen.

Vredesdividend

Hoeveel er in huis komt van het afgeslankte leger valt te bezien. Volksvertegenwoordigers uit heel wat districten waar legerbases en of wapenfabrieken gevestigd zijn en er dus banen op het spel staan, hebben al laten horen dat ze zich met hand en tand zullen verzetten tegen de besparingen.

Bovendien steekt er nu al politieke tegenstand op bij de Republikeinen, die er vanouds als de kippen bij zijn om Democratische presidenten als soft af te schilderen. “Het baart me zorgen dat we op weg zijn om dezelfde vergissingen te maken als in het verleden, toen we probeerden om een vredesdividend op te strijken dat er simpelweg niet kwam”, zei senator Marco Rubio, een potentiële Republikeinse presidentskandidaat in 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content