VS-Congres bemoeilijkt opnieuw sluiting Guantanamo

11/11/15 om 00:30 - Bijgewerkt om 00:35

Het Amerikaanse Congres heeft een nieuwe versie van de defensiebegroting 2016 goedgekeurd, dit keer ten bedrage van 607 miljard dollar. Ondanks een eerder veto van president Barack Obama werd de wetgeving die de sluiting van het gevangenenkamp Guanatanamo bemoeilijkt opnieuw opgenomen in de begroting.

VS-Congres bemoeilijkt opnieuw sluiting Guantanamo

President Barack Obama © REUTERS

De Senaat keurde de begroting goed met 91 stemmen tegen drie. Vorige week had het Huis van Afgevaardigden ook al ingestemd met de begroting, met 370 tegen 58 stemmen. De Republikeinen beschikken in beide kamers over een meerderheid.

In oktober had zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden de begroting ook al met een ruime meerderheid goedgekeurd. Maar Obama gebruikte toen zijn veto. Volgens hem moest de begroting, destijds goed voor 612 miljard dollar, worden afgekeurd omdat een van de bepalingen de sluiting van het Amerikaanse gevangenkamp Guantanamo belemmert. Het Congres weigert onder meer financiële middelen toe te kennen voor de sluiting.

Het is vrij uitzonderlijk dat Obama als president gebruik maakt van zijn vetorecht. Deze keer heeft het Witte Huis al laten weten dat Obama de wet zal goedkeuren. Het Congres beschikt immers over de nodige tweederde meerderheid die een veto van de president teniet kan doen.

Concreet plan?

In Guantanamo Bay, een Amerikaanse enclave op Cuba, zitten nog altijd meer dan honderd terrorismeverdachten opgesloten. De meeste gedetineerden werden er zonder enige vorm van proces of rechterlijke bijstand vastgehouden. President Barack Obama beloofde bij zijn verkiezing, zeven jaar geleden, dat hij de gevangenis ging sluiten, maar heeft die belofte nog niet kunnen waarmaken.

De Congresleden, die geen zin hebben om de gedetineerden in hun achtertuin op te vangen, vinden dat de president en het Pentagon nalaten een concreet plan voor te leggen voor het opdoeken van de gevangenis.

(Belga/RR)

Onze partners