VS-bugetdeal vermijdt sluiting overheid in verkiezingstijd

01/08/12 om 04:10 - Bijgewerkt om 04:09

Democraten en Republikeinen in Washington zijn het eens om de begroting te verlengen tot in maart 2013. Zo vermijden ze een sluiting van de overheidsdiensten in volle verkiezingscampagne.

VS-bugetdeal vermijdt sluiting overheid in verkiezingstijd

© Reuters

Dankzij het akkoord wordt de financiering van de Amerikaanse ovrheid veiliggesteld voor de eerste zes maanden van het begrotingsjaar 2012-'13, dat op 1 oktober begint. Het gaat om een bedrag van 1.047 miljard dollar.

Dankzij de verlenging wordt politiek geruzie over de begroting net voor de presidentsverkiezingen vermeden. In maart 2013, wanneer deze verlenging afloopt, ligt de inauguratie van de nieuwe president al twee maanden achter de rug.

'Government shutdown'

Het akkoord werd onderhandeld door Harry Reid, de Democratische meerderheidsleider in de Senaat, John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en president Barack Obama. Het zal in september door het Congres goedgekeurd worden.

Vorig jaar werd een "government shutdown", een sluiting van de overheidsdiensten, op het nippertje vermeden. Democraten en Republikeinen bereikten pas in laatste instantie een compromis.

Fiscale klif
Voor de duidelijkeheid: dit tijdelijke begroitingakoord zorgt er louter voor dat de Amerikaanse overheidsdiensten verder blijven draaien, maar het doet niks om de zogenaamde 'fiscale klif' af te wenden. Dat is de combinatie van verplichte, draconische besparingen - vooral op het leger - en het aflopen van alle belastingsverminderingen die president George W. Bush destijds doorvoerde op 31 december dit jaar.

Als de VS over die fiscale klif heen schiet - en dus zowel de overheid als de burgers hun uitgaven drastisch moeten terugschroeven - kan dat noodlottige gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie. Dat kan allen vermden worden als beide partiej in washington nog een apart en veel uitgebreider begrotingsakkoord sluiten.

Vuurwerk

Dat kan tijdens de presidentscampagne wél voor het nodige vuurwerk zorgen. President Obama en de Democraten willen alleen de belastingsverminderingen behouden voor gezinnen die minder dan 250.000 dollar per jaar verdienen. De Republikeinen willen ze allemaal verlengen. (Belga/TV)

Onze partners