VS bombarderen opnieuw IS-strijders in Irak

07/09/14 om 12:06 - Bijgewerkt om 12:06

De Verenigde Staten hebben luchtaanvallen gelanceerd op strijders van de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) nabij de belangrijke Haditha-dam in het westen van Irak.

VS bombarderen opnieuw IS-strijders in Irak

Het Amerikaanse leger zorgt voor humanitaire hulp in Irak, in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). © BELGAIMAGE

De Verenigde Staten hebben luchtaanvallen gelanceerd op strijders van de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) nabij de belangrijke Haditha-dam in het westen van Irak. Dat meldden verschillende media zondag en deelde het Amerikaanse centrale commando zondag mee.

De aanvallen zijn bedoeld om de Iraakse troepen en stammen die de dam controleren, te beschermen, aldus de Britse openbare omroep BBC en de Amerikaanse krant The Washington Post. "Op vraag van de Iraakse overheid hebben de Amerikaanse militaire troepen de terroristen van IS bij Haditha aangevallen (...) in steun van de Iraakse veiligheidstroepen en de soennitische stammen die de dam van Haditha verdedigen", aldus het commando.

Erg belangrijke dam

De woordvoerder van het Pentagon, John Kirby, zei dat de luchtaanvallen moeten verhinderen dat de IS-militanten "de veiligheid van de dam bedreigen".

De VS voerden eerder al verschillende luchtaanvallen uit in steun van de Iraakse en Koerdische soldaten die de opmars van de IS in het noorden en westen van het land een halt trachten toe te roepen.

De Haditha-dam ligt aan de Eufraat en is na de Mosoel-dam de grootste van het land. De dam is belangrijk voor de elektriciteitsvoorziening en irrigatie, aldus nog The Washington Post. De IS probeerde verschillende dammen bij haar offensief in te nemen. Zo vonden al hevige gevechten plaats om de Mosoel-dam, waarbij ook de Amerikaanse luchtmacht aanvallen uitvoerde. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners