VS blijven vaag over kernwapens Kleine Brogel

© Belga

Premier Yves Leterme sprak maandag met de nationale veiligheidsadvisseur van de Amerikaanse president Barack Obama in de marge van de internationale top over nucleaire veiligheid in Washington.

Premier Yves Leterme sprak maandag met James Jones, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, in de marge van de internationale top over nucleaire veiligheid in Washington.

Leterme wilde graag van Jones horen wat de impact van het vernieuwde Amerikaanse kernwapenbeleid zal zijn op het arsenaal aan tactische kernwapens in Europa, waarvan er ook opgeslagen liggen op de Belgische luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Maar Obama’s veiligheidsadviseur bleef vaag over dit dossier.

“Volgens Jones moet dat besproken worden in NAVO-verband en is er sowieso een tegenprestatie nodig van Rusland”, liet de premier weten. De kwestie komt dinsdag misschien nog aan bod tijdens de tweede dag van de top. Maar allicht is het wachten op de NAVO-bijeenkomst met ministers van Buitenlandse Zaken in het Estse Tallin op 22 en 23 april.

Tijdens het gesprek hadden de twee het nog over de kwestie Iran, het Midden-Oosten en de situatie in Congo. Jones maakte van de gelegenheid gebruik om België te bedanken voor de verlenging van de militaire missie in Afghanistan tot eind 2011.

Steun van China

Maandag vond er ook een gesprek plaats tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese collega Hu Jintao. Na afloop liet Jeff Bader, Azië-adviseur van het Witte Huis, weten dat China wil samenwerken in de onderhandelingen over sancties tegen Iran.

Washington beschuldigt Iran ervan kernwapens te ontwikkelen en stuurt in de schoot van de Verenigde Naties aan op nieuwe sancties tegen Teheran. China was daartegen traditioneel meer terughoudend. Maar nu liet een Chinese woordvoerder weten dat Peking voorstander is van dialoog om de Iraanse kwestie aan te pakken.

Tijdens het anderhalfuur durende gesprek drong Obama ook aan op maatregelen om de Chinese munt op te waarderen. De relaties tussen beide landen waren de laatste maanden onder druk gekomen door deze kwestie.

Daarnaast zorgden de mensenrechten in Tibet, de Amerikaanse wapenverkoop aan Taiwan en de problemen van Google in China voor diplomatieke spanningen tussen de VS en China.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content