VS bevelen Rusland consultaat in San Francisco te sluiten

© Reuters

De maatregel is een reactie op de grootschalige uitwijzing van Amerikaans diplomatiek personeel door Rusland.

De diplomatieke relaties tussen de Verenigde Staten en Rusland zakken naar een nieuw dieptepunt. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken legt Rusland op om zijn consulaat in San Francisco te sluiten. Daarnaast eist Washington een beperking van de Russische diplomatieke aanwezigheid in Washington en New York, door de sluiting van een afdeling van de kanselarij in Washington en een afdeling van het consulaat in New York.

De Russen krijgen daarvoor de tijd tot zaterdag 2 september. Na de aanpassingen hebben beide landen nog drie consulaten op elkaars grondgebied.

Washington zegt dat het niet zo ver om alle Russische afdelingen te laten sluiten, ‘in een poging om de neerwaartse spiraal in onze relaties te stoppen’, luidt het in de mededeling volgens The New York Times.

Reactie

De maatregel is een reactie op de grootschalige uitwijzing van Amerikaans diplomatiek personeel door Moskou. De Russische president Vladimir Poetin beval de Amerikaanse overheid in juli om tegen 1 september zijn consulair personeel terug te schroeven van circa 1.100 naar 455 werknemers, als reactie op de bijkomende economische sancties die de VS hadden afgekondigd tegen Rusland.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet donderdag weten zich te hebben geschikt naar de wensen van Rusland. ‘We vinden dat de actie ongerechtvaardigd was en schadelijk is voor de algemene relatie tussen onze landen’, aldus een woordvoerster van het State Department.

Telefoontje

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov liet al weten de escalatie van de spanningen, ‘die door de VS werden geïnitieerd’, te ‘betreuren’. ‘De nieuwe maatregelen die de Amerikanen hebben aangekondigd zullen aandachtig door Moskou worden bestudeerd’, aldus Lavrov tijdens een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Rex Tillerson, zo meldt zijn kabinet.

Partner Content