VS bevelen families van diplomatiek personeel om Congo te verlaten

30/09/16 om 07:14 - Bijgewerkt om 07:14

De Verenigde Staten hebben de families van het Amerikaanse diplomatieke personeel bevolen om de Democratische Republiek Congo (DRC) te verlaten omwille van het oplaaiende geweld. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault waarschuwt dat het land op de rand van een burgeroorlog staat.

VS bevelen families van diplomatiek personeel om Congo te verlaten

Joseph Kabila © Reuters

'Het risico op onrust is verhoogd in Kinshasa en andere grote steden', zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. 'Door de verslechterende veiligheidssituatie hebben de familieleden van het Amerikaanse regeringspersoneel het bevel gekregen om het land vanaf 29 september te verlaten.'

Eerder beschuldigde Kinshasa Washington ervan 'chaos' in de DRC te willen creëren, na de Amerikaanse financiële sancties tegen twee hooggeplaatste Congolese militaire functionarissen.

Doden

In Kinshasa brak op 19 september geweld uit, waarbij volgens het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN vijftigtal mensen omkwamen. Volgens de oppositie vielen er een honderdtal doden.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault trok woensdag tijdens een gastcollege voor studenten in Parijs aan de alarmbel. Volgens hem staat het land op de rand van een burgeroorlog.

Lees ook: Belgische Congolezen maken zich zorgen

Machtswissel

De onrust in het Centraal-Afrikaanse land heeft te maken met het uitstel van de presidentsverkiezingen. De ambtstermijn van president Joseph Kabila, aan de macht sinds 2001, loopt af op 19 december.

Hij kan volgens de grondwet na twee termijnen niet opnieuw kandidaat zijn, maar lijkt niet van plan om plaats te maken voor een opvolger. De kiescommissie heeft nog niet opgeroepen tot verkiezingen en Kabila heeft zich ook nog altijd niet uitgesproken over zijn toekomstplannen. (Belga/KVDA)

Onze partners