VS: betogingen tegen politiegeweld in meerdere steden

30/04/15 om 03:24 - Bijgewerkt om 05:24

In Baltimore, maar ook in andere Amerikaanse steden werd door duizenden betoogd tegen politiegeweld, en met name geweld tegen Afro-Amerikanen. In New York werden enkele tientallen manifestanten gearresteerd.

VS: betogingen tegen politiegeweld in meerdere steden

Een betoger in Baltimore, met de boodschap: de rijken worden oud, de armen sterven in stilte © REUTERS

In Baltimore werd tot een uur voor het ingaan van de avondklok gemanifesteerd. Bij de manifestanten veel scholieren, van alle mogelijke kleuren. De leiders van de manifestatie riepen de betogers op om de avondklok te respecteren. Over de aantallen bestaat geen eensgezindheid. Er werd in Baltimore op enkele trajecten gemanifesteerd. Maar in totaal zouden enkele duizenden mensen op de been geweest zijn.

In New York, waar er geen toestemming voor een manifestatie was gegeven, werden enkele tientallen manifestanten gearresteerd.

Ook in Boston, Washington en Los Angeles vonden manifestaties plaats, telkens met ongeveer 500 aanwezigen.

Er werd betoogd tegen politiegeweld, tegen raciaal gekleurd politie-optreden. Ook werd de aanhouding geëist van agenten die verantwoordelijk waren voor de dood van zwarte arrestanten.

Honkbal

Behalve de arrestaties in New York werden geen incidenten gemeld, ook niet in Baltimore waar maandagnacht rellen uitbraken.

Enkele duizenden politieagenten en leden van de National Guard hielden in Baltimore toezicht op de manifestanten.

De honkbalwedstrijd van de Baltimore Orioles ging door maar zonder publiek. Zaterdag was het tot woordenwisselingen en scheldpartijen gekomen tussen blanke honkbalfans en zwarte manifestanten in Baltimore, en de honkbalautoriteiten wilden geen risico lopen.

De directe aanleiding voor de manifestaties was de dood van de 25-jarige Freddie Gray. Hij overleed op 19 april in Baltimore aan de gevolgen van een ruggewervelbreuk die hij een week eerder had opgelopen bij of na zijn arrestatie.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners