VS betalen Navajo 550 miljoen dollar schadevergoeding

Navajo-land, met een elektriciteitscentrale op de achtergrond © Reuters

Het is de grootste schadevergoeding ooit aan een First Nation toegekend: ruim 550 miljoen dollar gaat de Amerikaanse overheid betalen aan de Navajo Nation voor ‘historisch mismanagement’ van fondsen, land en grondstoffen.

Het gaat om precies 554 miljoen dollar (bijna 400 miljoen euro), en de overeenkomst wordt vrijdag officieel ondertekend in Window Rock, Arizona.

Het Navajo-reservaat is het grootste en het meest bevolkte reservaat in de VS. Het strekt zich uit over delen van de staten New Mexico, Arizona en Utah. Het is ongeveer 65.000 vierkante kilometer groot en wordt bevolkt door 300.000 bewoners.

De Amerikaanse overheid had de feitelijke exploitatie van een deel van dat land in handen. Dat deel werd verpacht aan veetelers, of met licenties aan mijnbouw- of oliemaatschappijen toegekend.

De Navajo hebben al meer dan vijftig jaar de indruk dat de overheid daarbij zwaar in gebreke bleef. Niet heel zorgvuldig was, om niet te zeggen slordig, nalatig en soms frauduleus optrad, zodat het land veel minder opleverde dan had gekund.

Andere geschillen

De overeenkomst die nu wordt afgesloten maakt een eind aan de rechtszaak die de Navajo wegens historisch mismanagement door de overheid hadden aangespannen.

Maar, werd er door een woordvoerder die in The Washington Post werd geïnterviewd, meteen aan toegevoegd, deze overeenkomst heeft geen betrekking op betwistingen rond waterrechten en op gezondheidsproblemen die door uraniumwinning zijn veroorzaakt.

Procedures daarrond, die eventueel ook tot een fikse schadevergoeding kunnen leiden, blijven lopen.

Sinds zijn eerste ambtstermijn doet president Obama pogingen om overeenkomsten met First Nations te sluiten. Die overeenkomsten, met in totaal 80 groepen, hebben tot dusver 2,61 miljard dollar gekost.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content