VS begroting: Obama tegen tijdelijk uitstel schuldenplafond

Amerikaans president Barack Obama kant zich tegen de idee om het aflopen van het Amerikaanse schuldenplafond met slechts enkele weken uit te stellen.

Volgens Obama zou het ‘niet intelligent zijn om, zoals sommigen voorstellen, het schuldenplafond met twee maanden uit te stellen’. De VS liggen administratief sinds 1 oktober lam, na een mislukte stemming in het Congres over de uitgaven en inkomsten. Honderdduizenden ambtenaren moesten daardoor thuisblijven.

Maar door die crisis dreigt ook een volgende: de noodzakelijke verhoging van het wettelijke plafond voor de Amerikaanse schuld. Na 17 oktober loopt ’s werelds grootste economie het risico op wanbetaling, hetgeen wereldwijde gevolgen zou hebben.

Obama waarschuwde eerder al dat wanneer de kredietwaardigheid van de VS schade berokkend wordt, dat gevolgen zal hebben voor de markten wereldwijd en dat het voor elke Amerikaan duurder zal worden om krediet te nemen.

Verschillende parken en monumenten openen opnieuw de deuren

Verschillende nationale parken en grote monumenten zoals de Grand Canyon en het Vrijheidsbeeld openden opnieuw de deuren ondanks de impasse waarin de gesprekken over de Amerikaanse begroting zich momenteel bevinden. Meer dan 400 natuurparken, waaronder het bekende Yosemite in Californië en het Vrijheidsbeeld in New York, zijn sinds 1 oktober.

Staten financieren zelf

Diverse staten sloten een akkoord om tijdelijk zelf de toeristische trekpleisters te financieren. De dienst nationale parken kondigde aan dat er een akkoord was bereikt met de staten New York, Arizona, Colorado en Utah met betrekking tot de heropening van de toeristische sites die sinds oktober gesloten waren als gevolg van de begrotingscrisis. Die akkoorden zorgen er onder andere voor dat het Vrijheidsbeeld gedurende zes dagen opnieuw toegankelijk is, te beginnen vanaf zaterdag en tot 17 oktober.

370.000 dollar voor Vrijheidsbeeld

De staat New York legt daarvoor een bedrag van bijna 370.000 dollar op tafel om de werking van het monument te verzekeren. Arizona trekt 651.000 dollar uit om de Grand Canyon, die jaarlijks door miljoenen mensen van over de hele wereld wordt bezocht, voor zeven dagen opnieuw te openen. Het nationale park van de Rocky Mountains in Colorado wordt bedeeld met 362.700 dollar en blijft 10 dagen open, de staat Utah betaalt alles samen 1,6 miljoen dollar om acht nationale parken en monumenten opnieuw toegankelijk te maken. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content