VS-bases in Duitsland leiden drone-aanvallen in Somalië

30/05/13 om 22:46 - Bijgewerkt om 22:46

De Amerikaanse aanvallen met dronesin Somalië worden geleid door de luchtmacht vanuit Amerikaanse militaire bases in Duitsland.

VS-bases in Duitsland leiden drone-aanvallen in Somalië

© Reuters

Dat meldden donderdag Duitse media. Het nieuws valt op een moment dat steeds meer stemmen opgaan tegen de (il)legaliteit van het drone-programma en de burgerslachtoffers bij de in principe tegen terroristen gerichte raketaanvallen.

Ramstein

Centrum van het drone-programma voor Somalië zou, aldus de openbare zender ARD en de krant Süddeutsche Zeitung, de basis Ramstein in Rijnland-Palts zijn. Beide media baseren zich op een document van de US Air Force.

Het Amerikaanse opperbevel houdt vol dat de verantwoordelijkheid voor alle militaire operaties in Afrika bij Africom (United States Africa Command) ligt. Het Africom-bevel bevindt zich, in afwachting van een verhuis naar "een" Afrikaans land, sinds 2008 in Stuttgart.

Uit het geciteerde document blijkt dat de VS-bases in Duitsland noodzakelijk zijn als 'relais'. Zonder die tussenstations zouden de aanvallen onmogelijk zijn.

Juridisiche vragen

De VS voeren sinds jaren, maar vooral onder president Barack Obama, aanvallen met drones uit tegen veronderstelde terroristen in landen als Somalië, Pakistan en Jemen. Mensenrechtenactivisten betitelen die aanvallen als overtredingen van het volkenrecht.

De deelname van VS-bases in Duitsland roept, aldus ARD en Süddeutsche Zeitung, juridische vragen op. "Het doden van een terreurverdachte met behulp van een bewapende drone buiten een gewapend conflict kan, als de Duitse regering daarvan op de hoogte is en er niet tegen protesteert, beschouwd worden als medeplichtigheid aan een volkenrechtelijk delict", zo citeren beide media de op het volkenrecht gespecialiseerde jurist Thilo Marauhn.

De regering in Berlijn zou al gesteld hebben niet van de kwestie op de hoogte te zijn. (Belga/TV)

Onze partners