VS assertief in Midden-Oosten

06/02/12 om 17:56 - Bijgewerkt om 17:56

De VS sluiten hun ambassade in Syrië - een 'ernstige stap' - en verscherpen de sancties tegen Iran.

VS assertief in Midden-Oosten

© Reuters

In het conflict omtrent het Iraanse atoomprogramma heeft de Amerikaanse president Barack Obama de sancties tegen Teheran nog eens verscherpt. Obama blokkeerde de eigendommen en activa van de Iraanse regering en de Iraanse centrale bank in de VS, zo deelde het Witte Huis mee. Ook alle Iraanse financiële instellingen zijn getroffen.

Iran profileerde zich eerder scherp door te dreigen om de Straat van Hormuz af te sluiten. Door de Straat van Hormuz passeert ongeveer 30 à 40 procent van de wereldwijd per schip getransporteerde olie.

Atoomdebat verscherpt conflict met Israël

Het atoomdebat stelt ook de erg moeilijke relatie tussen Iran en Israël op scherp. Er circuleren geruchten dat Israël in de lente Iran zou aanvallen om de kerncentrales te vernietigen. Naar schatting van Obama heeft de belangrijkste bondgenoot in het Midden-Oosten echter nog geen concrete plannen voor een aanval op Iran gemaakt.

"Ik geloof niet dat Israël een beslissing heeft genomen", aldus Obama in een interview met de Amerikaanse zender NBC.

De Washington Post meldde onlangs dat de Amerikaanse minister van Defensie en oud-directeur van de CIA Leon Panetta echter uitgaat van de sterke waarschijnlijkheid dat Israël Iran in april, mei of juni aanvalt. Israël wil zo verhinderen dat Iran atoomwapens maakt en uranium opslaat in ondergrondse bunkers waar ze niet kunnen worden geraakt door Israëlische aanvallen.

Amerikaanse ambassade in Damascus gaat dicht

Ook in het conflict in Syrië, waar dictator Bashar Al-Assad de opstanden tegen zijn regime met zwaar geweld onderdrukt, stellen de VS zich assertief op door hun ambassade in hoofdstad Damascus te sluiten. Alle nog in Syrië aanwezige ambtenaren plus hun gezinnen werden geëvacueerd, zo heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld.

Het State Department zei dat de regering van Bashar al-Assad bijkomende veiligheidsvoorzieningen met het oog op het aanhoudend geweld en de verslechtering van de veiligheidssituatie had geweigerd.

Diplomatieke banden met Damascus blijven, toch is terugtrekking 'ernstige stap'

Tegenover de nieuwszender CNN verduidelijkte een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de ambassade een "potentieel doelwit" voor een zelfmoordaanslag was geworden. De beslissing betekent niet het verbreken van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen.
Toch gewagen Amerikaans commentatoren van een "ernstige" stap van Washington. De beslissing valt enkele dagen na het verwerpen van een VN-resolutie over het conflict in Syrië door een veto van Rusland en China. Dat had scherpe reacties van de VS tot gevolg, waar noch Moskou, noch Peking zwaar van onder de indruk waren.

Polen behartigt nu VS-belangen in Syrië

Polen neemt nu de consulaire opvang van Amerikaanse burgers in Syrië over en vertegenwoordigt er voorlopig de Amerikaanse belangen. Een overeenkomstig akkoord zou tussen diplomaten van beide landen reeds zondag ondertekend zijn, luidde het. Polen had al van 1991 tot 2003 de Amerikaanse belangen in Irak diplomatiek vertegenwoordigd.

Opnieuw geweld in Homs: 64 nieuwe dodelijke slachtoffers

Het bericht over de sluiting van de ambassade valt samen met meldingen over 64 nieuwe dodelijke slachtoffers in Syrië. Volgens activisten van de oppositie bestookten regeringstroepen onder andere woningen in de stad Homs, met 50 doden en zeker 44 gewonden tot gevolg. Het totaal aantal slachtoffers ligt volgens de VN ondertussen op meer dan 1.500. (Belga/SD)

Onze partners