VS: Aanval op consulaat in Libië was opgezet spel

13/09/12 om 01:00 - Bijgewerkt om 01:00

De aanval dinsdag waarbij de Amerikaanse ambassadeur in Libië omkwam, was geen spontaan volksprotest, zegt de VS. De aanstichters zouden al een tijd op hun kans gewacht hebben.

VS: Aanval op consulaat in Libië was opgezet spel

© Reuters

De incidenten in Benghazi die het leven kostten aan de VS-ambassadeur Christopher Stevens en drie andere Amerikanen, waren nominaal een uiting van volkswoede over een obscure YouTube-video waarin de profeet Mohammed beledigd zou worden. In Washington betwijfelt men dat echter. Daar wordt gesteld dat achter de aanvallen door Al-Qaeda geïnspireerde extremisten zitten.

De groep die vooral verdacht wordt, is Ansar Al-Sharia, een voorheen relatief onbekende fundamentalistische beweging. Die naam noemde Ahmad Jibril, de Libische vice-ambassadeur in Groot-Brittannië, tijdens een interview met de BBC.

Goed georganiseerd

In Washington werd de aandacht gevestigd op de goed georganiseerde aard van de aanval op het consulaat. Daarbij werden onder andere raketgranaten gebruikt, een wapen dat je doorgaans niet tegenkomt bij spontane straatprotesten.

"Dit was een zwaar bewapend, goed gecoördineerd evenement", zei Mike Rogers, de Republikeinse voorzitter van de commissie Inlichtingendiensten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aan The Washington Post. "Er was direct en indirect vuur en er werden militaire manoeuvres gebruikt." (Indirect vuur betekent dat er geschoten wordt zonder gezichtslijn, bijvoorbeeld met mortieren; red.)

'De Profeet verdedigen'
Volgens Firas Abedlhakim, een Libische journalist die ooggetuige was van de gebeurtenissen, werd de aanval ingezet door een groep van enkele tientallen zwaar bewapende mannen die vooraf in konvooi naar het Amerikaanse consulaat gereden waren.

Zij hadden geen spandoeken bij zich en declameerden ook geen slogans, vertelde Abedelhakim aan de Washington Post. Toen hij hen vroeg wie ze waren, identificeerden ze zich als "Moslims die de Profeet verdedigen."

In diverse Amerikaanse reacties werd er ook op gewezen dat het merkwaardig is dat er voor een film die al maanden oud is nu plots protesten zouden uitbreken op twee verschillende plekken in de Arabische regio (ook de Amerikaanse ambassade in Caïro kwam het tot opstootjes, al vielen daar geen slachtoffers). Bovendien had Al-Qaeda recent opgeroepen om de dood van een Libische leider van het terreurnetwerk te wreken.

Obama zet drones in

De VS stuurt extra mariniers naar Libië omdat de Amerikaanse diplomatieke posten daar te beschermen. Ook de FBI wordt uitgestuurd. Barack Obama beloofde dat VS de daders zou opsporen en dat gerechtigheid zal geschieden.

Volgens anonieme Amerikaanse regeringsbronnen die door CNN geciteerd worden, zullen er ook drones (onbemande vliegtuigen) ingezet worden om de daders te vinden. Naar verluidt worden die al maanden gebruikt om jihadi-kampen in Libië te observeren.

Twijfelachtige identiteit
Sam Bacile, de Californische vastgoedmakelaar die het gewraakte, dertien minuten lange filmpje 'The Innocence of the Muslims' in juli op YouTube zette, is ondertussen ondergedoken. In de film wordt de profeet Mohammed voorgesteld als een kinderverkrachter en moordenaar.

Over zijn identiteit bestaan echter twijfels, schrijft de Washington Post. In Californië is er geen enkele vastgoedmakelaar geregistreerd onder de naam Bacile. Bacile noemt zichzelf een in Israel geboren jood, maar ook de Israëlische autoriteiten zeggen dat ze hem niet kennen.

YouTube beperkt toegang

Ondertussen heeft YouTube de toegang tot de omstreden video beperkt in Egypte en Libië. De video valt binnen YouTube's richtlijnen en blijft dus online staan, luidt het bij de woordvoerder. "Maar gezien de zeer moeilijke situatie in Libië en Egypte hebben we de toegang tijdelijk beperkt in beide landen." (TV)

Onze partners