VS: 'Aanslag Texas geïnspireerd maar niet georganiseerd door IS'

07/05/15 om 22:34 - Bijgewerkt om 22:34

De mislukte aanslag tegen een wedstrijd rond Mohammed-tekeningen in Garland, Texas, werd geïnspireerd maar niet georganiseerd door Islamitische Staat. Dat zegt VS-minister van Defensie Ashton Carter.

VS: 'Aanslag Texas geïnspireerd maar niet georganiseerd door IS'

Ashton Carter, VS-minister van Defensie © REUTERS

De twee schutters kwamen bij de aanslag zondag zelf om het leven, nadat ze veiligheidsagenten onder vuur hadden genomen.

Volgens Carter, die zei dat hij het beschikbare bewijsmateriaal had laten onderzoeken, is het onderscheid tussen inspiratie en organisatie van belang: IS stuurt boodschappen uit die door honderden of duizenden in de VS gelezen worden, en die dan aanleiding worden voor acties waartoe sympathisanten eigengereid beslissen.

Islamitische Staat had eerder de mislukte aanslag opgeëist.

Waarschuwing

De Amerikaanse tv-zenders CNN en Fox News melden intussen dat het FBI, de binnenlandse veiligheidsdienst, de plaatselijke politie op de hoogte had gesteld dat een van de twee schutters via sociale media over een actie tegen de tekeningwedstrijd had gesproken.

En tijdens een hoorzitting in het Amerikaans parlement zegden specialisten dat de VS nog altijd achterop hinkt bij de analyse van sociale mediaberichten. Vele gecodeerde berichten van en met IS aan de aandacht van de inlichtingendiensten ontsnappen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners