VS: 9 doden bij territoriumoorlog tussen motorbendes

18/05/15 om 23:37 - Bijgewerkt om 23:43

In Waco, een stad in Texas, hebben 5 motorbendes zondag slag geleverd in een druk winkelcentrum. Daarbij, en bij de tussenkomst van de politie, zijn 9 bendeleden omgekomen, 18 anderen gewond en ongeveer 170 mensen in beschuldiging gesteld.

VS: 9 doden bij territoriumoorlog tussen motorbendes

Waco: na de gevechten en de arrestaties bleven de motoren achter © REUTERS

Volgens een bron van nieuwszender CNN ging het om een territoriumconflict. De Bandido's, de grootste bende in Texas, zou het niet pikken dat een kleinere bende, de Cossacks, ook het embleem van Texas aanbracht op de kledij.

De bendes, de twee rivaliserende groepen, plus 3 kleinere bendes die de ene of de andere grote broer kwamen ondersteunen, hadden afgesproken in het restaurant Twin Peaks (de naam verwijst niet naar de tv-serie maar naar de borsten van de diensters, die in bikini serveren). De politie had de gerant van Twin Peaks gewaarschuwd, maar die weigerde in te grijpen en de bijeenkomst onmogelijk te maken. Er stonden zwaarbewapende agenten op de uitkijk, naast agenten in burger.

'Bad-ass geweren'

De vijf bendes daagden op, met honderden motoren, en namen rond de middag plaats in het restaurant. In het toilet kwam het volgens de politie tot een vechtpartij, waarna het hek van de dam was. Er werd, nog altijd volgens de politie, geknokt, gestoken, geklopt met knuppels, messen en kettingen en "zoveel geschoten met bas-ass geweren dat het verbazing wekt dat geen onschuldige burgers werden verwond", aldus sergeant Patrick Swanton, woordvoerder van de politie van Waco. Het was de ergste scene die hij ooit had meegemaakt, zei hij, "met overal bloed". De gevechten waren in het restaurant begonnen, maar werden verdergezet op de parkeerplaats.

Het is op dit ogenblik volgens Swanton niet duidelijk hoeveel van de doden er vielen tijdens de politie-interventie en hoeveel door bendegeweld. Alle dodelijke slachtoffers behoren tot de twee grootste bendes.

'Verwacht geen genade'

Eerst werd gezegd dat de ruzie was ontstaan over de parkeerplaats voor motoren, maar al gauw werd gesuggereerd dat het om het embleem van Texas ging, en daarmee eigenlijk over wie van de grote bendes het voor het zeggen heeft in de staat Texas (en wie mag verdienen aan afpersing, mensenhandel, drugshandel etc.). De Bandido's zijn al tientallen jaren de dominante motorbende in Texas, maar de Kozakken, die in alliantie zijn gegaan met de Hell's Angels, willen niet langer tweede viool spelen.

De Bandido's, die in 1966, bijna 20 jaar na de Hell's Angels, werden opgericht door een gewezen marinier, hebben volgens de Washington Post en de BBC een aantal basisregels voor de altijd mannelijke leden. Daarbij: "als je een van ons snijdt, bloeden we allemaal", "niet liegen, niet stelen, en pap niet aan met de vrouw van een broeder", "wij zijn de mensen tegen wie je ouders je gewaarschuwd hebben". Op de uitrusting van de Bandido's staat het dreigende zinnetje: "expect no mercy", verwacht geen genade, en ook "1 procent". Zoals andere motorgangs noemen de leden van de Bandido's zichzelf "eenpercenters", lid van één procent van de wereldbevolking die lak heeft aan de regels volgens dewelke de anderen leven.

De Bandido's zijn na de Hell's Angels na grootste motorbende ter wereld, met 2.500 volwaardige leden in 13 landen.

Represailles

De Cossacks, die in 1969 in Texas werden opgericht, is een kleinere groep die recent in opmars is. De bijeenkomst in Waco was bedoeld om tot afspraken te komen over territorium, handel en rekrutering, maar kan volgens de politie ook zijn ingelegd als hinderlaag van een van de groepen voor de andere.

In het verleden kwam het al enkele keren tot bloedige conflicten tussen beide bendes, maar nooit zo bloedig als zondag in Waco.

De 170 arrestanten zijn in beschuldiging gesteld en blijven aangehouden met een borgtocht van 1 miljoen dollar per persoon. De politie heeft niet nader genoemde maatregelen genomen om zich te beschermen tegen represailles. Men vreest dat honderden motorrijders naar Waco zullen afzakken.

De Twin Peaks is van overheidswege voor minstens een week gesloten en zijn alcoholvergunning ontnomen. De directie van de keten besliste de vestiging in Waco voor langere tijd te sluiten.

Lees meer over:

Onze partners