VS: 44 procent Republikeinen ziet wel wat in gewapende revolutie

02/05/13 om 04:46 - Bijgewerkt om 04:46

44 procent van de Republikeinse keizers in de VS denkt dat een gewapende revolutie nodig kan blijken om hun vrijheid te behouden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling.

VS: 44 procent Republikeinen ziet wel wat in gewapende revolutie

© Reuters

Eén en ander staat te lezen in de net gepubliceerde PublicMind-peiling van de Fairleigh Dickinson-universiteit in New Jersey. Alles bij elkaar geloven 29 procent van alle Amerikanen dat een gewapende revolutie nodig zal zijn als ze hun om hun vrijheid willen behouden. Tegenover de 44 procent van de Republikeinse kiezers die dat denken, staan 18 procent van de Democraten en 27 op honderd onafhankelijke kiezers.

Schrikbeeld

Eén en ander hangt samen met hoe de respondenten denken over vuurwapens en wapenwetten, blijkt.

"De verschillen in hoe mensen over wapenwetten denken zijn een functie van waarvoor mensen vinden dat wapens nodig zijn", zegt Dan Cassino, een professor in de politieke wetenschappen op de Fairleigh Dickinson-universiteit aan de website NewJersey.com. "Als je echt gelooft dat een gewapende revolutie mogelijk is in de nabije toekomst, dan heb je wapens nodig en zal je argwanend staan tegenover inspanningen van de overheid om ze weg te nemen."

Het geloof dat de Amerikaanse samenleving op instorten staat en dat de bevolking zich moet kunnen verdedigen tegen eens steeds meer dictatoriale overheid is vaste prik voor de Tea Party. Het dook ook frequent op in het debat over wapenbeheersing dat op gang kwam na de schietpartij op de Sandy Hook-school in Connecticut afgelopen november. Het is een schrikbeeld dat vaak opgehangen wordt door de National Rifle Association (NRA), een machtige en door politici gevreesde vuurwapenlobbygroep.

Samenzweringstheorieën

Volgens de peiling wil slechts 38 procent van de Amerikanen die geloven dat een revolutie tot de mogelijkheden behoort meer controle op vuurwapens. Van degene die daar niet in geloven, wil 62 procent strengere wapenwetten. Ook die cijfers lopen parallel met de politieke voorkeuren: Republikeinen willen bij meerderheid geen nieuwe wapenwetten. Democraten zijn daar wel voor gewonnen.

Opmerkelijk: een kwart van de Amerikanen gelooft dat de waarheid over het Sandy Hook-bloedbad verborgen wordt om een politieke agenda te promoten. Het aantal Republikeinen dat zo denkt, is vijftig procent hoger dan het aantal Democraten.

Andere samenzweringstheorieën die de ronde doen in de marge van het Amerikaanse wapendebat luiden dat de federale overheid de munitie in de VS aan het opkopen is om ze uit de handen van de bevolking te houden en dat ook de bomaanslag in Boston opgezet werd door de overheid.

Onze partners