VS: 12 ongewapende zwarte mannen die stierven door politiegeweld

30/04/15 om 02:57 - Bijgewerkt om 04:31

In de voorbije 12 maanden hebben in de VS minstens 12 ongewapende zwarte mannen tijdens of na een confrontatie met politie, bijna altijd met blanke politieagenten, het leven gelaten. Van een jongen met speelgoed over een sigarettenverkoper tot een weglopende jongeman. Een overzicht.

VS: 12 ongewapende zwarte mannen die stierven door politiegeweld

Een agent in Los Angeles tegen de achtergrond van portretten van gedode ongewapende zwarten © REUTERS

1) 30 april 2014, Wisconsin, Milwaukee, Dontre Hamilton

De politie wordt opgeroepen omdat een bewoner bezorgd is over de 31-jarige Dontre Hamilton, een dakloze man met een geschiedenis van psychische problemen. Terwijl hij in een stadspark wordt gefouilleerd, grijpt Hamilton volgens agent Christopher Manney naar de politiematrak. Manney lost 14 schoten "uit zelfverdediging". Manney wordt ontslagen maar buiten vervolging gesteld.

2) 17 juli 2014, Staten Island, New York, New York; Eric Garner

De 43-jarige Eric Garner verkoopt op straat individuele sigaretten. Hij wordt gearresteerd door agenten die hem zijn illegale handel aanwrijven (eigenlijk een belastingovertreding). Garner is niet blij met de arrestatie maar zwaar verzet pleegt hij evenmin. Agent Daniel Pantaleo neemt hem in een houdgreep, en werkt hem tegen de grond. Een aantal agenten houdt hem tegen de grond. Garner, die aan astma lijdt, krijgt geen lucht en roept herhaaldelijk 'I can't breathe', ik kan niet ademen.

Eric Garner, tegen de grond gehouden, roept: "ik kan niet ademen"

Eric Garner, tegen de grond gehouden, roept: "ik kan niet ademen" © /

Garner overlijdt bij zijn overbrenging naar het ziekenhuis. De arrestatie wordt door een passant gefilmd. Een Grand Jury, een volksjury die moet bepalen of er grond is voor een proces, stelt Pantaleo buiten vervolging.

3) 5 augustus 2014, Beavercreek, Ohio, John Crawford

De 22-jarige John Crawford neemt een luchtpistool uit de rekken in de sportafdeling van de plaatselijke Walmart. Een andere klant alarmeert de politie, zegt later aan de pers en misschien ook aan de politie dat Crawford kogels in het wapen stopt en het wapen richt op klanten. Later herroept de klant die versie. Crawford richtte het wapen niet op klanten.

Politieagenten komen ter plekke en roepen naar eigen zeggen Crawford herhaaldelijk op om het wapen te laten vallen. De video van Walmart toont dat er bijna geen tijd zit tussen de komst van de politie en het neerschieten van Crawford.

Na de dood van Crawford oefent de politie druk uit op diens vriendin om haar verklaringen te veranderen (ze had verklaard dat Crawford ongewapend de winkel binnenging).

Een Grand Jury heeft beslist niemand te vervolgen. De agent die schoot, blijft in dienst, zij het met bureaudienst.

4) 9 augustus 2014, Ferguson, Missouri, Michael Brown

De 18-jarige Michael Brown, die net cigarillo's heeft gestolen uit een buurtwinkel, geraakt in een woordenwisseling met agent Darren Wilson die wil dat Brown op het trottoir loopt en niet op de rijweg. Het komt tot een schermutseling aan de politieauto. Wilson verwondt de hand van Brown met een schot. Brown neemt de vlucht, maar keert later op zijn stappen terug. Wilson voelt zich naar eigen zeggen bedreigd en schiet herhaaldelijk op de jongeman, die dood neerstort. Een Grand Jury en ook het ministerie van Justitie zien onvoldoende grond om Wilson te vervolgen. De eerdere aantijging dat Brown in de rug werd geschoten of met de handen in de lucht stond, worden niet door betrouwbare getuigen of de autopsie ondersteund.

Michael Brown

Michael Brown © /

De politiecommissaris stapt na vele maanden op, net als de stadssecretaris, wanneer uit een rapport van het ministerie van Justitie blijkt dat er systematisch racisme was bij politie en stadspersoneel van Ferguson.

5) 22 november 2014, Cleveland, Ohio, Tamir Rice

De 12-jarige Tamir Rice speelt in een stadspark met een speelgoedpistool. Een bewoner waarschuwt de politie en vermeldt expliciet dat hij niet weet of het om een echt pistool gaat. Een agent, Timothy Loehmann, schiet Rice neer, seconden nadat hij in een patrouilleauto ter plekke komt. Een Grand Jury moet zich nog uitspreken over vervolging van Loehmann en zijn collega in de patrouille.

6) 2 december 2014, Phoenix, Arizona, Rumain Brisbon

Rumain Brisbon, een 34-jarige man, wordt in zijn auto tegengehouden door agenten die een drugdeal op het spoor zijn. Agent Mark Rine maant hem uit te stappen en begint hem te fouilleren. Terwijl Rine (in zijn versie) Brisbon opdraagt zijn handen te tonen, grijpt deze naar zijn broeksband. Agent Rine grijpt zijn dienstwapen en Brisbon slaat op de vlucht. Rine beweert dat hij bij het fouilleren meende een wapen gevoeld te hebben. Hij zet de achtervolging in, het komt tot een gevecht. Brisbon eindigt met twee kogels in zijn borst. Het vermeende wapen van Brisbon blijkt een tube pijnstillers te zijn. Rine wordt buiten vervolging gesteld.

7) 1 maart 2015, Los Angeles, Californië, Charly 'Africa' Leundeu Keunang

Charly 'Africa' Leundeu Keunang, een 43-jarige dakloze oorspronkelijk afkomstig uit Kameroen, die al enige tijd in Skid Row verblijft, de beroemde daklozenbuurt van Los Angeles, en die psychische problemen zou hebben, wordt door de politie gecontroleerd. Hij wordt doodgeschoten nadat hij volgens agenten naar het wapen van een agent heeft gegrepen.

 Charley Leundeu Keunang, op een politiefoto

Charley Leundeu Keunang, op een politiefoto © /

8) 6 maart 2015, Aurora, Colorado, Naeschylus Vinzant

Naeschylus Vinzant, een 37-jarige met een verleden van geweldpleging, wordt gearresteerd omdat hij de voorwaarden van zijn voorlopige invrijheidstelling schendt. Zo heeft hij zijn enkelband verwijderd. Bij zijn arrestatie schiet een agent hem in de borst en hij overlijdt. Hij blijkt ongewapend. Een agent is voorlopig geschorst in afwachting van verder onderzoek.

9) 6 maart 2015, Madison, Wisconsin, Tony Robinson

De 19-jarige Tony Robinson, met gemengde ouders, heeft magic mushrooms geconsumeerd en doet gevaarlijke dingen in het verkeer. Hij springt voor auto's. Hij valt passanten lastig. De agent Matt Kenny volgt hem naar een appartement waar hij zich volgens de agent agressief gedraagt. Kenny schiet Robinson dood. Kenny, die in 2007 al een zwarte man neerschoot, is geschorst met behoud van loon in afwachting van verder onderzoek.

10) 9 maart 2015, Chamblee, Georgia, Anthony Hill

Anthony Hill, een 27-jarige ex-militair en muzikant wordt aan zijn appartement neergeschoten door agent Robert Olsen. Hill, die op zijn Facebookpagina aangeduid had dat hij kampte met psychische problemen, gedraagt zich op de avond van zijn overlijden vreemd. Hij springt herhaaldelijk van de eerste verdieping naar het gelijkvloers. Hij kleedt zich uit, gaat op het gras liggen. Op het moment dat hij wordt doodgeschoten, is hij naakt en ongewapend. Olsen is geschorst in afwachting van verder onderzoek.

11) 4 april 2015, North Charleston, South Carolina, Walter Scott

Walter Scott, een 50-jarige man, wordt door agent Michael Slager gestopt omdat zijn achterlicht hapert. Scott zegt geen legitimatie bij zich te hebben, en terwijl Slager zijn nummerplaat controleert, slaat hij op de vlucht. Slager zet de achtervolging in. Er volgt een gevecht, misschien een gevecht om het stroomstootwapen van de agent. Scott zet het opnieuw op een lopen en Slager vuurt 8 schoten af, waarvan er 5 Scott in de rug raken. Slager lijkt, volgens een video die van de schietpartij is gemaakt, het bewijsmateriaal te manipuleren. Hij legt het stroomstootwapen in de buurt van Scott.

Slager is ontslagen en in beschuldiging gesteld wegens moord.

12) 12 april 2015, Baltimore, Maryland, Freddie Gray

De 25-jarige Freddie Gray slaat na 'oogcontact' met politie op de vlucht. Hij wordt door agenten per fiets ingehaald en gearresteerd. Film duikt op van zijn overbrenging naar de arrestatiewagen. Hij verkeert duidelijk in pijn, en wordt voortgesleept. De agenten verklaren eensluidend dat bij de arrestatie geen geweld is gebruikt. Het is niet duidelijk wanneer precies, maar Gray geraakt ook in ademnood na een astma-aanval.

Tijdens zijn overbrenging naar het politiebureau, die een halfuur duurt omdat er nog een andere arrestant opgehaald wordt, heeft Gray voetboeien aan, maar geen veiligheidsgordel om. Onderweg klaagt hij over ongemak. Het is onduidelijk of er rekening mee gehouden wordt.

Eens in het politiekantoor wordt hij vrij snel naar het ziekenhuis overgebracht. Hij valt in coma en overlijdt op 19 april.

Zijn ruggengraat is gebroken en zijn strottenhoofd is geraakt.

De 25-jarige Freddy Gray, in een foto die nabestaanden vrijgaven

De 25-jarige Freddy Gray, in een foto die nabestaanden vrijgaven © /

Een voorlopig politierapport wordt vrijdag overgemaakt aan de procureur, die, naar wordt verwacht, verder onderzoek zal gelasten. De autopsie zou vrijdag nog niet voltooid zijn. Zes betrokken agenten zijn geschorst met behoud van loon. In alle vorige gevallen waren de agenten wit. In dit geval is niet bekend of alle geschorste agenten wit zijn. Het politiekorps van Baltimore is ongeveer 45 procent zwart.

Lees meer over:

Onze partners