Vrouwenbesnijdenis neemt af in Afrika en Midden-Oosten

© Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Het aantal besnijdingen van meisjes en vrouwen neemt duidelijk af, zelfs in landen waar de praktijk hardnekkig ingeburgerd is. Vooral bij jonge vrouwen neemt het draagvlak voor vrouwenbesnijdenis af.

Dat blijkt uit een omvangrijke studie van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties.

Vrouwenbesnijdenis komt voornamelijk in Afrika en het Midden-Oosten voor. De ergste landen zijn Egypte, Somalië, Guinee en Djibouti. Daar is meer dan 90 procent van de meisjes en vrouwen tussen 15 en 49 jaar besneden.

Daling

In meer dan de helft van de 29 door Unicef onderzochte landen worden de jongste jaren echter minder tienermeisjes besneden dan hun moeders. De grootste daling doet zich voor in Kenia en de Centraal-Afrikaanse Republiek, toch een van de minst ontwikkelde landen. In Egypte is circa 81 procent van de 15- tot 19-jarigen besneden, terwijl dat bij late veertigers maar liefst 96 procent is.

Hoewel de praktijk op veel plaatsen nog steeds harnekkig ingeburgerd is, is de daling hoopvol voor de toekomst. In bijna de helft van de 29 landen, aldus nog Unicef, steunen jonge vrouwen het gebruik duidelijk minder dan oudere vrouwen. Vooral in Egypte is de kloof tussen jong en oud groot.

‘Het feit dat jonge vrouwen tegen de praktijk gekant zijn in landen als Egypte, geeft ons hoop dat hun dochters misschien niet zullen worden besneden,’ citeert The New York Times hoofdauteur Claudia Cappa. ‘We moeten ervoor zorgen dat ze hun eigen beslissing kunnen nemen.’

Toch is er nog een hele weg af te leggen. Unicef schat dat in totaal meer dan 125 miljoen meisjes en vrouwen besneden zijn. De komende 10 jaar lopen zowat 30 miljoen meisjes risico om te worden besneden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content