Vrouw maakt gadgets voor Apple en springt uit het raam van ellende

© Epa
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In 2010 gooide de jonge Tian Yu zichzelf uit een raam op de vierde verdieping van haar fabriek in Zuid-China. Ze maakte iPads en iPhones voor Apple en kon de druk niet meer aan.

Yu werkte in een fabriek van Apple’s grootste leverancier Foxconn in Shenzhen, de stad net buiten Hongkong die samen met de economische boom in China op dertig jaar uitgroeide van een provinciestadje ter grootte van Gent tot een metropool van meer dan tien miljoen inwoners. Bij het begin van de werkdag vroegen de managers hoe het ging met de arbeiders. Die waren verplicht om te antwoorden met een krachtig “Goed!” De rest van de dag moesten ze hun mond houden.

Alleen ging het helemaal niet goed met de toen zeventienjarige Yu, een binnenlandse migrante uit centraal China. Ze werkte twaalf uur per dag, zes dagen per werk. Ze moest gedwongen overuren maken en sloeg daar maaltijden voor over. Elke ochtend waren er verplichte werkvergaderingen. Naar het toilet mocht ze haast niet. Maakte je een fout, dan werd er tegen je geschreeuwd. Training om de hoogtechnologische gadgets in elkaar te steken, was er nochtans niet.

Negentig iPhones per minuut

Het verhaal van Tian Yu staat in de Britse krant The Guardian. Die heeft dan weer van Sacom, een mensenrechtengroep in Hongkong, die Tian Yu drie jaar volgde na haar zelfmoordpoging. Het rapport biedt een zeldzame inkijk in de werkomstandigheden bij Foxconn.

Yu kwam ervan af met fracturen aan haar heupen en ruggengraat die ervoor zorgden dat ze verlamd raakte. Ze lag twaalf dagen in coma. Ze was een van de 25 arbeiders van Foxconnn die dat jaar probeerden om zelfmoord te plegen. Veertien van hen slaagden daarin. Dat zorgde voor heel wat protest tegen Apple en Foxconn, dat met zijn 400.000 werknemers, meestal jonge vrouwen uit arme streken in China, negentig iPhones per minuut uitspuwt. Het bedrijf maakt ook gadgets voor Samsung, Dell en Sony.

Nadat de internationale verontwaardiging steeg, werden er onder de ramen veiligheidsnetten opgehangen om zelfmoordenaars op te vangen. Foxconn kreeg recent bezoek van Apple-baas Tim Cook, die de toestand bevredigend verklaarde. Wat er precies veranderd is, is onduidelijk, want de geheimhouding die heerst bij zulke Chinese fabrieken is notoir.

‘Alsof ze een ding verkochten’

Voor Yu haar dorp verliet, had haar vader genoeg geld bij elkaar geschraapt om een tweedehands-gsm te kopen, zodat ze naar huis kon bellen. Niet dat ze veel daar veel tijd voor had. Ze deelde in een Foxconn-woonkazerne een slaapkamer met acht andere vrouwen die ze niet kende. Ze werd constant van de dag- naar de nachtshift en weer terug gestuurd. Als ze niet werkte, sliep ze.

Dat wil zeggen: tot ze op een dag door een administratieve fout niet betaald werd voor een maand hard werk. Dat wilde zeggen dat ze ook geen geld naar huis kon sturen om haar arme familie te helpen. Toen werd het Yu teveel. Ze opende het raam en sprong. Het bedrag dat haar verschuldigd was, bedroeg 160 euro, ongeveer een kwart van wat een iPhone 5 kost.

Na haar zelfmoordpoging kreeg Yu 20.000 euro uitgekeerd. “het is alsof ze een ding aan- en verkochten”, citeert The Guardian haar vader. Apple-CEO Tim Cook verdiende vorig jaar 4,6 miljoen euro. Apple had geen commentaar op het relaas van Tian Yu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content