Vrouw ‘El Chapo’: ‘Ik weet niet of hij de grootste drugsbaron ter wereld is’

Emma Coronel: 'De kracht van Joaquin is dat hij in moeilijke tijden uiterst kalm blijft.' © Reuters
Ernesto Rodriguez Amari
Ernesto Rodriguez Amari Journalist en politicoloog

Vorige maand startte het proces tegen Joaquin Guzman, beter bekend als ‘El Chapo’. De vierde en huidige vrouw van Guzman sprak met Knack: ‘Ik betwijfel dat de rechten van mijn man in de Verenigde Staten gerespecteerd worden.’

Het proces tegen Joaquin Guzman, beter bekend als ‘El Chapo’, is een van de meest gevolgde processen in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Na de dood van Osama Bin Laden werd de leider van het Sinaloa drugskartel de meest gezochte crimineel ter wereld. Het feit dat hij er later tweemaal in slaagde uit de gevangenis te ontsnappen, spreekt nog meer tot de verbeelding. De vele films en televisieseries over zijn leven hebben de belangstelling voor het proces alleen maar verder aangewakkerd.

Brian Cogan, de rechter van de rechtbank van Brooklyn die verantwoordelijk is voor de zaak, omschrijft het proces als het grootste drugsproces in de Amerikaanse geschiedenis. Guzman wordt ervan beschuldigd 14 miljard dollar op illegale wijze verdiend te hebben. Maar liefst 150 ton drugs zou hij tussen Mexico en de Verenigde Staten getransporteerd hebben en hij zou daarnaast ook rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor minstens 33 moorden. Officieel staat hij terecht voor elf beschuldigingen.

Het bewijsmateriaal telt meer dan 100.000 pagina’s en 117.000 audiofragmenten. Ook de veiligheidsmaatregelen zijn ongezien. Ten eerste wordt de ontsnappingskoning zwaar bewaakt tijdens zijn transport en in de rechtbank. Maar daarnaast worden ook de getuigen enorm beveiligd. Het Sinaloakartel heeft namelijk vertakkingen over de hele wereld en getuigen zijn nergens veilig. Als we de woorden van een van de belangrijkste getuigen en de voormalige kompaan van ‘El Chapo’, Jesus Zambada, mogen geloven is Guzman een monster dat alle verantwoordelijkheid draagt voor de vele gruweldaden van zijn kartel.

Maar niet iedereen is hiervan overtuigd. Niet in het minst Emma Coronel, de vierde en huidige vrouw van Guzman. In een exclusief interview met Knack sprak de negenentwintigjarige vrouw vol bewondering en liefde over haar echtgenoot, de vader van haar twee dochters. Ze volgt het proces zelf op de voet en is elke dag in de rechtszaal aanwezig.

Emma Coronel bij het gerechtsgebouw in Brooklyn, New York met haar kinderen, 15 februari 2018.
Emma Coronel bij het gerechtsgebouw in Brooklyn, New York met haar kinderen, 15 februari 2018.© Reuters

Hoe is het om getrouwd te zijn met de grootste drugsbaron ter wereld?

EMMA CORONEL: Joaquin Guzman is voor mij een gewone man. Hij is een zeer bescheiden persoon. Iedereen die hem goed kent, spreekt over hem met respect, maar hij heeft niet de pretentie of het gedrag van een koning. De media en de Mexicaanse overheid hebben van hem een koning gemaakt, terwijl de werkelijkheid veel complexer is. Ik weet niet of hij de grootste drugsbaron ter wereld is.

In januari 2016 werd uw man een laatste keer gearresteerd. Was u toen bij hem?

CORONEL: Ja. We lagen te slapen en om zes uur ’s ochtends hoorden we veel lawaai beneden. Verschillende zwaarbewapende mariniers stormden onze slaapkamer binnen. Joaquin was op dat moment net even naar de badkamer. De agenten vroegen mij waar mijn man was en op dat moment kwam Joaquin zeer rustig uit de badkamer. ‘Ik ben hier, maar laat mijn vrouw met rust.’ Dat zei hij. De politieagenten hebben vervolgens Joaquin en mij gehandboeid en geblinddoekt. We werden elk in een andere auto gezet. Ik was op dat moment vooral ongerust over onze dochters. Ze werden ook in een auto gestopt. Ik werd nadien een aantal uren ondervraagd over zijn zaken, maar ik wist van niets. Zoals u weet bemoeien de meeste Latijns-Amerikaanse vrouwen zich niet met de zaken van hun man. Ik heb Joaquin nooit veel vragen gesteld over zijn business.

Ik heb Joaquin nooit veel vragen gesteld over zijn business.

Emma Coronel

Hoe heb jij je man leren kennen?

CORONEL: Ik was zeventien jaar oud toen ik Joaquin leerde kennen op een dansfeest in het dorp Durango. Een jaar later, op de dag dat ik achttien jaar oud werd, zijn we getrouwd. De Mexicaanse pers sprak over een majestueus trouwfeest waarop ook militairen en politici aanwezig zouden geweest zijn. De werkelijkheid is dat we een eenvoudig feest op een ranch hielden met mijn familie en enkele familieleden van Joaquin.

De Amerikaanse en Mexicaanse overheden beschrijven uw man als een gewelddadige en kille moordenaar.

CORONEL: Dat zijn zware beschuldigingen die ze zelf maar moeten bewijzen. Mijn persoonlijke ervaring is dat hij steeds een vriendelijke, behulpzame en fatsoenlijke man was.

Uw jongste broer en uw vader zitten in de gevangenis. Uw broer wordt ervan beschuldigd meegewerkt te hebben aan de tunnel waarmee uw man uit de gevangenis ontsnapte en uw vader is opgepakt wegens drugshandel. Is dit de tol om familie te zijn van ‘El Chapo’?

CORONEL: Er zijn genoeg bewijzen dat mijn broer in die tijd aan de universiteit studeerde en daar aanwezig was. Hij zou nooit in staat zijn geweest om zo’n grote tunnel tot die zwaarbewaakte gevangenis te bouwen. En de enige fout van mijn vader is dat hij de schoonvader is van ‘El Chapo’. Tegenstanders hebben drugs in de auto van mijn vader gestopt om hem te kunnen beschuldigen.

Weet u waarom Mexicaans president Peña Nieto uw man aan de Verenigde Staten heeft uitgeleverd?

CORONEL: Ik denk dat het een politieke beslissing was, maar ik betwijfel dat de rechten van mijn man in de Verenigde Staten gerespecteerd worden.

Waarom?

CORONEL: Daar bestaat geen twijfel over! Meer kan ik daar niet over zeggen omdat het proces nog loopt.

Waarom laat de Amerikaanse overheid u niet toe uw man in de gevangenis te bezoeken?

CORONEL: Dat weet ik niet, maar we proberen in de rechtbank blikken met elkaar uit te wisselen. Gelukkig mogen onze dochters hem af en toe bezoeken.

Denkt u dat uw man bang is?

CORONEL: De kracht van Joaquin is dat hij in moeilijke tijden uiterst kalm blijft waardoor mensen in zijn buurt er ook in slagen de kalmte te bewaren.

Wat zijn uw verwachtingen over de uitkomst van het proces?

CORONEL: Ik hoop vooral dat Joaquin een eerlijk proces krijgt en dat hij het recht heeft om onschuldig te zijn zolang het tegendeel niet bewezen wordt. Jammer genoeg wordt dit proces door de nationale en internationale media zo op de voet gevolgd dat dit beginsel eigenlijk al niet gerespecteerd wordt.

Hoopt u hem ooit nog als vrij man te zien?

CORONEL: Ik kan niets anders zeggen dan elke andere persoon die een dierbare in de gevangenis heeft zitten. Ik hoop op zijn vrijheid. Dit geeft me de kracht om door te gaan in het leven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content