Vrouw die Saoedi-Arabië wilde inrijden, wordt vervolgd wegens terrorisme

26/12/14 om 23:39 - Bijgewerkt om 23:39

Loujain Hathloul, de 25-jarige Saoedische vrouw die probeerde vanuit de Verenigde Arabische Emiraten haar eigen land in te rijden, wordt, samen met een vriendin die haar voedsel kwam brengen, verwezen naar een uitzonderingsrechtbank, die bedoeld is voor terreurverdachten.

Vrouw die Saoedi-Arabië wilde inrijden, wordt vervolgd wegens terrorisme

Loujain Hathloul © /

Dat hebben vrienden van de twee laten weten.

Loujain Hathloul was eind november, met het rijbewijs dat ze in de Emiraten had gehaald, naar de grens gereden. Aan de grens werd ze tegengehouden en, volgens haar zonder grond, vastgehouden. Ze legde haar tocht vast op beeld, en gaf via Twitter lopend commentaar op de gebeurtenissen.

Op 1 december kwam haar vriendin en mede-feministe Maysa al-Amoudi (33) naar de grenspost om haar een deken en voedsel te brengen. Beide vrouwen werden die dag gearresteerd, Hathloul werd naar een jeugdgevangenis overgebracht, haar vriendin naar een gewone gevangenis.

Donderdag verschenen de vrouwen voor de rechter. Er kwam naderhand geen officiële mededeling, maar volgens vier vrienden die anoniem getuigen in de Britse krant The Guardian en in de The National, een Engelstalige krant in de Emiraten, zijn de twee verwezen naar een bijzondere rechtbank in de Saoedische hoofdstad Ryadh. Die rechtbank houdt zich uitsluitend bezig met terreurdossiers.

Staatsgevaar

Het was altijd al de vraag wat de vrouwen, die intussen bijna een maand worden vastgehouden, ten laste kon worden gelegd. Aangezien ze met hun auto de grens niet over mochten, hebben ze wet op het autorijden niet kunnen overtreden.

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Volgens de vrienden worden de twee aangepakt om hun uitlatingen op het internet, die als staatsgevaarlijk zouden worden beschouwd. Welke uitspraken precies leidden tot welke beschuldigingen hebben de vier niet willen ophelderen - dat zou de zaak van de vrouwen volgens hen kunnen hinderen. Er is beroep aangetekend tegen de verwijzing naar de "terreurrechtbank". Dat beroep zou binnen enkele dagen behandeld worden.

Er is ook een petitie aan de Saoedische koning overhandigd waarin de vrijlating van de vrouwen en een verandering van de wet op het rijden wordt gevraagd.

De twee vrouwen, die allebei heel actief waren op Facebook en Twitter, hadden samen 335.000 volgers.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners