Vroegere Tunesische premier Béji Caïd Essebsi wint presidentsverkiezingen

22/12/14 om 08:38 - Bijgewerkt om 16:10

De vroegere Tunesische premier Béji Caïd Essebsi heeft de presidentsverkiezingen in zijn land met 55,68 procent van de stemmen gewonnen, zo heeft de kiescommissie ISIE meegedeeld.

Vroegere Tunesische premier Béji Caïd Essebsi wint presidentsverkiezingen

Béji Caïd Essebsi, leider van het seculiere Nidaa Tounes, roept zijn overwinning uit. © Reuters

Nadat de Tunesisiche presidentskandidaat Béji Caïd Essebsi zijn eigen overwinning had uitgeroepen bij het sluiten van de stembureaus na de presidentsverkiezingen, zijn deze uitslagen nu ook officieel bevestigd. Caïd Essebsi kreeg bij de tweede ronde van de eerste democratische presidentiële stembusgang meer dan 1,7 miljoen stemmen (55368), tegen meer dan 1,3 miljoen voor zijn rivaal en uittredend staatshoofd Moncef Marzouki (of 44,32 procent).

De presidentsverkiezingen die 21 december een tweede ronde ingingen, worden gezien als de laatste stap in het democratiseringsproces van Tunesië, vier jaar nadat de Jasmijnrevolutie de autocraat Zine El-Abidine Ben Ali van de macht verdreef.

Hoewel de officiële resultaten pas ten vroegste maandag 22 december verwacht worden, riep de 88-jarige politieke veteraan Béji Caïd Essebsi zijn overwinning uit bij het sluiten van de stembureaus. Exit polls suggereren inderdaad dat de kandidaat - die al sinds de onafhankelijkheid van het land in 1956 onder Habib Bourguiba meedraait in de Tunesische politiek - 55,5 procent van de stemmen heeft weggekaapt. Dat meldt de Britse omroep BBC.

Essebsi's rivaal en overgangspresident Moncef Marzouki, weigert de nederlaag aan te nemen en zegt de officiële resultaten af te wachten.

'Béji president!'

Enthousiaste aanhangers van de seculiere Essebsi trokken desondanks de straat op in de hoofdstad Tunis om de overwinning met 'een duidelijke marge' te vieren: 'Béji president!'

Aanhangers van het seculiere Nidaa Tounes vieren de overwinning van leider Béji Caïd Essebsi.

Aanhangers van het seculiere Nidaa Tounes vieren de overwinning van leider Béji Caïd Essebsi. © Reuters

Een overwinning voor Essebsi zou de macht van zijn nieuw gevormde seculiere partij Nidaa Tounes bevestigen. De partij won in oktober reeds de parlementsverkiezingen van de belangrijke islamistische partij Ennahda en zou de uitkomst van de presidentsverkiezingen afwachten om uiteindelijk een regering te vormen.

'Ik draag mijn overwinning op aan de martelaren van Tunesië', verkondigde Essebsi volgens persagentschap Reuters op een lokale televisiezender. 'Ik bedank Marzouki en nu moeten we samenwerken zonder iemand uit te sluiten.'

'Democratie heeft gewonnen'

Met de nieuwe progressieve grondwet die begin 2014 geschreven werd en met de nu succesvolle verkiezingen achter de rug, wordt Tunesië als voorbeeld voor democratische verandering in de regio gezien, die worstelt met de weerslag van de Arabische Lente die er in 2011 woedde.

'Vandaag heeft Tunesië gewonnen, democratie heeft gewonnen, we moeten verenigd blijven', reageerde Marzouki volgens Reuters. 'Ondanks de beweringen van onze tegenstander, zijn alle aanwijzingen positief voor ons, we kijken vooruit', vertelde hij juichende supporters.

Die supporters konden de vroege overwinningsrede van Essebsi echter niet allemaal smaken. In een zuidelijke stad moest de politie traangas gebruiken om enkele honderden manifestanten te verdrijven, zo meldde het Tunesische nieuwsagentschap TAP.

Ongeveer 59 procent van de 5,3 miljoen stemgerechtigden trok naar de stembus.

Technocraat of 'islamist'

Bij de eerste ronde kon Essebsi op 39 procent van de stemmen rekenen, Marzouki op 33. De favoriet Essebsi wordt vaak verweten het oude regime terug te zullen brengen. Hij meent echter dat Tunesië een technocraat als hem nodig heeft na drie jaar door een woelige islamistische coalitie geregeerd te zijn.

Marzouki, die tijdens Ben Ali naar Frankrijk vluchtte, schildert Essebsi af als een teruggang van de Jasmijnrevolutie die de autocratische leider net verdreven had. Toch linken veel Tunesiërs Marzouki's presidentschap aan de vorige door Ennahda geleide regering en de fouten die hen verweten wordt, zoals het te zwak optreden tegen islamisten in het land.

Essebsi lijkt vooral seculiere, liberale delen van de Tunesische samenleving aan te spreken, Marzouki zou anderzijds volgens analisten kunnen rekenen op de steun van de meer conservatieve landelijke gebieden.

Terreurdreiging

De president van Tunesië heeft slechts beperkte macht, maar zijn portefeuille omvat onder andere nationale defensie en buitenlandbeleid. Vooral dat eerste is momenteel belangrijk, want het land kampt dan wel niet met dezelfde postrevolutionaire problemen als Egypte en buurland Libië, de spanning is er te snijden.

Tunesië kent de grootste uitstroom van Syriëstrijders en in de aanloop naar de parlements- en presidentsverkiezingen was er sprake van een verhoogde terreurdreiging. Langs de grens met Algerije vinden geregeld aanslagen tegen agenten en soldaten plaats. In een videoboodschap op de voorlaatste campagnedag, claimden enkele jihadisten de moord op politici Mohamed Brahmi en Chokri Belaïd en dreigden terug te keren om meer mensen te doden. In het kader van de verkiezingen werden grensposten met Libië gesloten.

Ondanks de verhoogde inzet van politie en leger bij de verkiezingen, openden islamistische militanten het vuur op een stembureau in Kairouan. Een gewapende man werd gedood en drie anderen werden gearresteerd.

Onze partners