Vroegere Jemenitische president gedood

04/12/17 om 14:37 - Bijgewerkt om 16:20

Bron: Belga

De partij van de vroegere Jemenitische president Ali Abdoellah Saleh heeft bevestigd dat hij maandag is gedood, zo heeft de Arabische nieuwszender al-Arabija gemeld. Bronnen binnen het Algemeen Volkscongres zeggen dat Saleh in het hoofd is geschoten.

Vroegere Jemenitische president gedood

Ali Abdallah Saleh © Reuters

Op sociale media circuleren video's waarop te zien is hoe militanten een deken gebruikten om een lichaam, lijkend op dat van het vroegere staatshoofd, op een pick-up te leggen. Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera hebben de Houthi's vandaag de woning van Saleh in Sanaa gebombardeerd. Een andere versie is dat de Houthi's die hebben opgeblazen nadat ze die hadden bestormd.

De Houthi-rebellen beschuldigden Saleh zaterdag van een coup tegen hun alliantie. Saleh had immers verklaard dat hij bereid was tot gesprekken met Saoedi-Arabië als die de blokkade opheft die het al sinds begin november aan het land oplegt.

Saoedi-Arabië blokkeert al sinds begin november de toegangswegen naar Jemen over land, water en lucht, en dat in een poging om de wapenleveringen aan de shiitische Houthi-rebellen vanuit Iran tegen te houden.

De blokkade werd opgeworpen nadat Houthi-rebellen, die vooral in het noorden van Jemen grote delen in handen hebben, een raket hadden afgevuurd op de internationale luchthaven van de Saoedi-Arabische hoofdstad Riyad.

In Jemen woedt al sinds 2014 een burgeroorlog. Sjiitische Houthi-rebellen, aan wiens zijde Saleh stond, vechten er tegen aanhangers van president Abd Rabu Mansour Hadi. Die laatsten krijgen sinds 2015 luchtsteun van de Arabische coalitie onder leiding van het soennitische Saoedi-Arabië.

Onze partners