Vroegere Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman vrijgesproken

© EPA
Simon Demeulemeester

Een rechtbank in Jeruzalem heeft de vroegere Israëlische minister van Buitenlandse Zaken en extreemrechtse Avigdor Lieberman vrijgesproken voor fraude en misbruik van vertrouwen.

Een rechtbank in Jeruzalem heeft de vroegere Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman vrijgesproken in de rechtszaak tegen hem, zo hebben Israëlische media gemeld. De leider van de ultrarechtse partij Ons Huis Israël stond terecht voor fraude en misbruik van vertrouwen. Met name was de extreemrechtse politicus ervan beschuldigd de Israëlische diplomaat Seew Ben-Arie in 2009 te hebben aangesteld als ambassadeur als dank voor het een jaar tevoren verstrekken van geheime documenten rond een corruptieonderzoek van de politie tegen hem. ‘De beklaagde heeft het voorval niet geïnitieerd, hij heeft de informatie bij verrassing bekomen’, luidde het oordeel van de drie rechters.

Populariteit in de lift

Zijn unanieme vrijspraak door de drie rechters zal volgens velen zijn populariteit een duw in de rug geven, in zoverre dat Lieberman meteen weer minister van Buitenlandse Zaken zou kunnen worden, aldus de Jerusalem Post. Premier Benjamin Netanyahu had die stoel voor hem warmgehouden toen Lieberman (55) elf maanden geleden opstapte. De in Moldavië geboren Lieberman was sinds 31 maart 2009 in functie. Ons Huis Israël behoort met het Likoed-blok van Netanyahu tot de regeringscoalitie. Lieberman komt overigens uit de Likoed-partij.

Netanyahu heeft al ‘verheugd’ gereageerd op de unanieme vrijspraak en de ’terugkeer in de regering’ van Lieberman ‘om samen te kunnen werken voor het welzijn van Israël’.

Extreem figuur

Lieberman staat zeer kritisch tegenover het vredesproces met de Palestijnen. Zijn partij staat radicaal aan de kant van de joodse kolonisten. In 2003 zei hij over de mogelijke amnestie van zo’n 350 Palestijnse gevangenen – waaronder leden van Hamas en de islamitische Jihad: ‘Het zou beter zijn ze in de Dode Zee te gooien, aangezien dat het laagste punt van de wereld is.’ Bovendien vond hij dat alle gebouwen in de Palestijnse Autoriteit met de grond gelijk gemaakt moesten worden.(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content