Vrijhandelsakkoord tussen EU en Zuid-Korea

06/10/10 om 16:45 - Bijgewerkt om 16:45

Het gaat om het grootste handelsakkoord dat de Europese Unie tot nu toe heeft gesloten.

De Europese Unie en Zuid-Korea hebben woensdag in Brussel een omvangrijk vrijhandelsakkoord ondertekend. Gehoopt wordt dat het akkoord de handel tussen Europa en Zuid-Korea op termijn zal verdubbelen.

Het akkoord werd namens de Europese Unie ondertekend door Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht en de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere. Dat gebeurde in de marge van een politieke top tussen de Europese leiders en de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-Bak.

Bij de ondertekening werd gezegd dat het om de meest ambitieuze handelsdeal gaat die de Europese Unie ooit met een derde land heeft gesloten. Als het Europees parlement groen licht geeft, treedt het akkoord op 1 juli 2011 in werking.

Daardoor zullen de komende vijf jaar bijna alle douanerechten voor industriële goederen en landbouwproducten verdwijnen. Er zijn ook afspraken gemaakt om handelsbelemmeringen in sectoren als elektronica, chemie, medicijnen en medische apparatuur.

Zuid-Korea is het eerste Aziatische land waarmee de Europese Unie een dergelijk akkoord sluit. Zuid-Korea is momenteel de op zeven na grootste handelspartner van de EU. Door het akkoord zal het handelsvolume alleen maar toenemen.

Italië dreigde er lange tijd mee de ondertekening te blokkeren
omdat het land nadelen vreest voor zijn autobouwer Fiat. Voirige maand liet Rome zijn veto echter vallen in ruil voor een uitstel van zes maanden voor de inwerkingtreding van het vrijhandelsakkoord.

Onze partners