Vrijhandelsakkoord tussen EU en Oekraïne vanaf 2016

18/05/15 om 20:55 - Bijgewerkt om 20:55

Na overleg met Kiev en Moskou is besloten dat het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Oekraïne op 1 januari 2016 van kracht wordt.

Vrijhandelsakkoord tussen EU en Oekraïne vanaf 2016

© Reuters

Het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Oekraïne wordt op 1 januari 2016 van kracht. Dat heeft eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström gezegd na overleg met de bevoegde ministers uit Oekraïne en Rusland.

Bezwaren oplossen

Volgens diplomaten had Rusland eerder nog aangedrongen op een extra jaar uitstel, maar in een gemeenschappelijke verklaring stellen Malmström en haar Russische en Oekraïense gesprekspartners expliciet dat het akkoord in januari 2016 van kracht wordt. De eurocommissaris bevestigde na afloop van het overleg in Brussel ook dat Moskou de datum niet betwist.

Wel moeten er nog steeds een aantal Russische bezwaren opgelost worden, onder meer op het vlak van douanesamenwerking en handelsobstakels. Het vrijhandelsakkoord vormt een belangrijk onderdeel van het politieke en economische toenaderingsakkoord waarover Europa en Oekraïne het al enkele jaren geleden eens waren geraakt.

Uitgesteld

Toen toenmalig president Viktor Janoekovitsj in 2013 in extremis de deal opblies, ontstond groot protest in Kiev. De pro-Russische Janoekovitsj moest de benen nemen en een pro-Europese regering kwam aan de macht. Niettemin is het vrijhandelsakkoord nog steeds niet van kracht.

Onder druk van Moskou, dat vreest dat de deal de Russische economie zal schaden, werd de implementatie van de overeenkomst met een jaar uitgesteld. Intussen werden trilaterale gesprekken tussen Brussel, Kiev en Moskou opgestart om een antwoord te bieden op de Russische bekommernissen. (Belga/WB)

Onze partners