Vriendin van zijn nicht gaf Abaaoud aan (en voorkwam dus nieuwe aanslag in Parijs)

04/02/16 om 21:02 - Bijgewerkt om 21:02

Abdelhamid Abaaoud, die beschouwd wordt als een van de spilfiguren van de terreuraanslagen van Parijs, is bij de politie aangegeven door een vriendin van zijn nicht Hasna Aït Boulahcen. De jonge vrouw bezorgde de speurders het onderduikadres in Saint-Denis waar Abaaoud en zijn nicht de dood vonden. Ze zegt dat ze aan haard lot is overgelaten door de gerechtelijke autoriteiten. 'Ik heb geen leven meer'.

Vriendin van zijn nicht gaf Abaaoud aan (en voorkwam dus nieuwe aanslag in Parijs)

Abdelhamid Abaaoud © Belga Image

De jonge vrouw getuigde donderdag onherkenbaar op de Franse tv-zender BFMTV.

Op 15 november 2015, twee dagen na de aanslagen, verkeerde de jonge vrouw in het gezelschap van Hasna Aït Boulahcen toen die werd opgebeld met het verzoek 'een voertuig te vinden om iemand op te halen die onderdak nodig heeft'.

Toen de twee vrouwen aankwamen op de afspraak in de gemeente Aubervilliers, in het departement Seine-Saint-Denis, zagen ze Abdelhamid Abaaoud uit een struik komen.

De vriendin van Hasna herkende hem niet meteen door de manier waarop hij gekleed was. Ze herinnert zich wel dat hij glimlachte en 'fier op zichzelf' leek. De terrorist had het over andere plannen voor aanslagen en gaf zijn nicht de opdracht een schuilplaats voor hem te vinden.

De vriendin trachtte Hasna tevergeefs tot rede te brengen. Bij een volgende afspraak zei de nicht van Abaaoud dat hij de daaropvolgende donderdag een winkelcentrum, een crèche en een politiecommissariaat in de wijk La Défense wou aanvallen. De jonge vrouw kwam in dit gesprek het onderduikadres te weten, dat ze vervolgens aan de speurders doorspeelde.

Op woensdag 18 november lieten Abaaoud en Hasna samen met de Belg Chakib Akrouh het leven bij de politie-inval in het appartement in Saint-Denis.

'Ik heb geen leven meer'

De jonge vrouw zei nog in het interview met BFMTV dat ze 'aan haar lot werd overgelaten' door de gerechtelijke autoriteiten, hoewel ze het statuut van beschermde getuige heeft. 'Ik heb geen leven meer', zo vatte ze het samen. 'Ik heb geen sociaal leven meer, geen werk, geen vrienden, geen familie. Ze hebben me van de rest van de wereld afgesneden.'

Hoewel de getuige een nieuwe naam kreeg, staat op haar papieren nog altijd haar vroegere identiteit. 'In feite leef ik met mijn vroegere identiteit zonder dat ik het recht heb te zeggen wie ik ben (...) want ik moet verborgen blijven, maar ik kan zo niet verborgen blijven.' De jonge vrouw eist psychologische bijstand en persoonlijke beveiliging.

Bekijk een fragment van BFMTV

Onderzoek

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, zei in een reactie op radio Europe 1: 'Al wie hierover interviews verspreidt, dit aan de grote klok hangt in plaats van deze kwestie discreet te behandelen, zoals wij trachten te doen, doen haar een risico nemen.'

Het parket van Parijs meldde dat het een onderzoek heeft geopend wegens het in gevaar brengen van iemand anders' leven. Het onderzoek viseert ook een artikel in het weekblad Le Point. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners