'Vrienden van Syrië' roepen op tot onmiddellijke staking geweld

24/02/12 om 17:13 - Bijgewerkt om 17:13

De slotverklaring van de eerste conferentie van de zogenaamde "vrienden van Syrië" roept op tot een onmiddellijke staking van het geweld en tot nieuwe sancties tegen het regime in Damascus.

'Vrienden van Syrië' roepen op tot onmiddellijke staking geweld

© Reuters

In totaal waren ruim zestig landen vertegenwoordigd op uitnodiging van de Tunesische regering. Rusland en China namen niet deel, terwijl de voornaamste coalitie van de oppositie, de Nationale Syrische Raad (NSR), wel present tekende.

Schending van de mensenrechten

Ten eerste veroordeelt de conferentie de "veralgemeende schending" van de mensenrechten vanwege het Syrische regime. Het gebruik van zwaar artillerievuur vindt de groep "verwerpelijk". De slottekst veroordeelt het "blinde" geweld tegenover burgers en activisten, het seksuele geweld en folteringen van gevangenen. "De gepleegde gruweldaden (...) zijn in bepaalde gevallen misdaden tegen de menselijkheid", stelt de groep. De verklaring onderstreept de "noodzaak" om hoge verantwoordelijken hiervoor te vervolgen.

De vrienden van Syrië zeggen ook "beslist" te zijn politieke, diplomatieke en economische maatregelen te nemen om druk uit te oefenen op Damascus. De verklaring van de verenigde landen roept de internationale gemeenschap op een reisverbod op te leggen aan leden van het Syrische regime, om hun tegoeden te bevriezen, om de aankoop van Syrische petroleum te staken, om diplomatieke banden met het regime te beperken en om wapenbelevering aan het land tot slot te verhinderen.

Humanitaire hulp

Wat betreft de humanitaire situatie, zo stelt de slottekst, maakt de conferentie zich "ernstige zorgen". De verklaring erkent dat er een acuut gebrek is aan voedsel, geneesmiddelen en brandstof en dat artsen en gezondheidsinstellingen bedreigd worden. De groep roept het regime op om hulpverlening gemakkelijker toe te laten en om humanitaire organisaties en de VN toe te laten om de noden te definiëren in Homs en andere ernstig getroffen streken. In de verklaring staat te lezen dat de groep "onmiddellijke hulp" zal aanbieden aan de bevolking als het regime een einde maakt aan het geweld.

De conferentie zegt vervolgens voorstander te zijn van een "politieke oplossing", en ondersteunt het overgangsplan van de Arabische Liga, dat voorziet dat de macht van huidig president Assad wordt overgedragen aan de vicepresident, alsook dat een nationale verzoeningsregering wordt gevormd. De groep zegt ook akte te nemen van de vraag van de Arabische Liga aan de VN-Veiligheidsraad om samen een vredesmissie op te richten. Er werd beslist verder te onderhandelen over de voorwaarden van de ontplooiing van een dergelijke missie.

Nationale Syrische Raad erkend

De vrienden van Syrië erkennen daarnaast de Nationale Syrische Raad (NSR), de voornaamste coalitie van de oppositie, als "legitieme vertegenwoordiger" van het Syrische volk. Alle hulp zal hen geboden worden, zo luidt het engagement.

Tot slot engageert de conferentie zich nog om "op een significante manier" bij te dragen tot de heropbouw van Syrië in het kader van een overgangspolitiek, en tot de toekomstige economie van het land. (Belga/TE)

Onze partners