Vrienden van marathon-terrorist veroordeeld tot drie en zes jaar gevangenis

06/06/15 om 03:15 - Bijgewerkt om 03:15

Drie studiegenoten van Dzhokhar Tsarnaev, die een bomaanslag pleegde bij de marathon van Boston in 2013, moeten tussen drie en zes jaar naar de cel. Ze haalden bewijsmateriaal weg.

Vrienden van marathon-terrorist veroordeeld tot drie en zes jaar gevangenis

Dzhokhar Tsarnaev © Reuters

Ze hadden bewijsstukken uit zijn kamer verwijderd, vernietigd en erover gelogen tijdens ondervragingen.

Het gaat om Azamat Tazhajakov, uit Kazachstan, en Robel Phillipos, een Amerikaan. De eerste kreeg drieënhalf jaar cel omdat hij na de aanslag uit de kamer van Dzhokhar Tsarnaev diens rugzak -met lege vuurwerkhulzen- en laptop hielp weghalen.

"Ik bied mijn verontschuldigingen aan de bevolking van Boston aan voor wat ik heb gedaan (...) Ik kan dat niet meer veranderen, maar heb er spijt van. Ik veracht wat Tsarnaev deed".

Zes jaar

Phillipos kreeg drie jaar, omdat hij ook aanwezig was in de kamer en valse verklaringen aflegde tegenover de onderzoekers. Hij legde geen verklaring af.

Een derde vriend van Tsarnaev, Dias Kadyrbayev, kreeg eerder deze week al een celstraf van zes jaar. Hij was blijkbaar degene die de weggehaalde rugzak en laptop weggooide (en erover loog tijdens ondervraging).

De politie vond de weggegooide spullen later terug.

De drie studeerden samen met de jonge terrorist aan de universiteit van Massachusetts.

Tsarnaev, die de aanslag samen met zijn oudere broer Tamerlan pleegde, kreeg vorige maand de doodstraf voor de bomaanslag. Bij die aanslag kwamen drie mensen om, meer dan 260 raakten gewond. Tamerlan kwam in de dagen na de aanslag om het leven tijdens een confrontatie met de politie.

(Belga/RR)

Onze partners