‘Vrienden van Libië’-conferentie afgelopen

De ‘Vrienden van Libië’-conferentie in Parijs over het post-Khaddafitijdperk is afgelopen. De NAVO blijft bombarderen, zolang Khaddafi een gevaar betekent.

In Parijs is de door de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier David Cameron bijeengeroepen ‘Vrienden van Libië’-conferentie afgelopen. Uitkomst: De NAVO zal blijven bombarderen zolang Muammar Khaddafi een gevaar betekent en de Nationale Overgangsraad zegt een democratie te willen stichten.

Het waren Sarkozy, Cameron en NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen die het voortzetten van de bommencampagne – “Zolang Muammar Khaddafi een gevaar voor zijn volk betekent” – aankondigden. Cameron zei dat die bomdardementen nog steeds passen in het VN-mandaat om de burgers te beschermen. En dus wordt geen einddatum vastgelegd: er wordt gebombardeerd “zolang dit nodig is”.

15 miljard dollar Libisch geld vrijmaken

De deelnemers aan de internationele conferentie maakten ook bekend dat ze 15 miljard dollar Libisch geld van het gevallen regime van Muammar Khaddafi zullen deblokkeren. Het geld zal ten goede komen aan de nieuwe Libische autoriteiten, die opgeroepen werden tot vrede en verzoening.

“Het geld dat door Kadhafi en zijn getrouwen verduisterd werd, moet weer naar de Libiërs gaan”, zei Sarkozy. “We verbinden ons ertoe om het geld van het Libië van gisteren te deblokkeren, zodat het Libië van vandaag ermee kan ontwikkeld worden.” Volgens Sarkozy wordt 15 miljard dollar onmiddellijk gedeblokkeerd. De Franse autoriteiten zeggen dat er in de hele wereld meer dan 50 miljard dollar geblokkeerd staat.

Vrije verkiezingen en een rechtsstaat

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) deelde mee dat de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) zich duidelijk geëngageerd heeft om in Libië een democratie te stichten, eens de nu onvermijdelijk geworden val van het regime van de ‘Gids van de Revolutie’ kolonel Khaddafi een feit is.

‘Geen wraak op aanhangers Khaddafi’

Het NTC schaarde zich achter een democratisch proces, met vrije verkiezingen en de vorming van een “rechtsstaat”, zei de Leterme. De voorzitter van de Overgangsraad, Moustapha Abdel Jalil, en de nummer twee, Mahmoud Jibril, zouden ook beloofd hebben dat ze “geen wraak” zullen nemen op de aanhangers van kolonel Khaddafi.

Tot slot gaf Leterme mee dat België “zodra mogelijk” zijn ambassade in Tripoli weer wil openen. De ambassade sloot eind februari uit “veiligheidsredenen”. België houdt nu de veiligheidssituatie in de stad nauw in het oog, en overlegt met andere Europese landen.

Nog duizenden buitenlanders vast in Tripoli

In de Libische hoofdstad Tripoli zitten ondertussen nog duizenden buitenlanders vast, die hopen alsnog geëvacueerd te worden. Door de onveilige toestand raken velen van hen niet naar de haven, zo deelde de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Genève mee. De IOM heeft tot dusver op drie schepen ongeveer 1.600 mensen uit de gevarenzone gebracht.

Zwarte Afrikanen geviseerd

Problematisch is de toestand vooral voor mensen uit Zwart-Afrika, de regio ten zuiden van de Sahara. Velen van hen werkten jarenlang als gastarbeider in Libië. Maar omdat sommige zwarte Afrikanen door Khaddafi zijn ingezet als huurlingen, is er een ware heksenjacht op hen geopend. Velen zijn daarom ondergedoken. Anderen, volgens sommige bronnen meer dan 5.000, zijn door het nieuwe regime opgepakt en massaal in sportstadions opgesloten. Vooral in het zuiden kent Libië zelf inwoners met een zwarte huid, wat de situatie complexer maakt dan ze al is.

Gevaarlijke situatie in Tripoli

Veel mensen in Tripoli hebben een tekort aan levensmiddelen, water en medicijnen. Een gevaarlijke situatie, zo blijkt: “Het is ten zeerste frustrerend en beangstigend dat wij deze bijzonder veel gevaar lopende groepen niet kunnen evacueren”, stelde de voor de regio verantwoordelijke IOM-deskundige Pasquale Lupoli. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content