Vriend verkrachte Indiase spreekt: ‘Ik heb geprobeerd te vechten, maar kon enkel smeken haar met rust te laten’

Simon Demeulemeester

De vriend van het meisje dat stierf na een uiterst gewelddadige groepsverkrachting in India, heeft voor het eerst zijn relaas gedaan: ‘Ik heb geprobeerd om tegen de aanvallers te vechten, maar kon uiteindelijk enkel smeken om te stoppen. Niemand hielp ons, ook de politie niet.’

Een vriend van het verkrachte Indiase meisje heeft zijn verhaal gedaan. De jongeman was bij het meisje toen ze aangevallen werden en in een bus gelokt. Hij werd ook in elkaar geslagen toen hij probeerde zijn vriendin te beschermen. “Ik heb geprobeerd tegen de mannen te vechten, maar daarna smeekte ik hen haar met rust te laten”

De jongeman van 28 jaar deed het relaas van de gruwelijke feiten voor het eerst. Volgens hem werden hij en de studente opgewacht en in de val gelokt. “De zes mannen in de bus wachtten ons op. De bus had getinte ramen en de lichten waren uit. Ze sloegen ons met ijzersn staven, stalen onze kleren en persoonlijke spullen. We reden zo’n twee en een half uur rond. We schreeuwden om de aandacht te trekken. We hebben geprobeerd weerstand te bieden, zelfs mijn vriendin vocht met hen. Ze heeft ook geprobeerd de politie te bellen, maar ze hebben haar gsm afgenomen. Ik heb geprobeerd tegen de mannen te vechten, maar daarna smeekte ik hen haar met rust te laten.”

“Op een verlaten strook gooiden ze ons uit de bus. Ze wilden ons overrijden, maar ik kon op het laatste nippertje mijn vriendin van voor de wielen wegtrekken.” Volgens de man kwam niemand hen te hulp. “We hadden geen kleren aan, probeerden mensen te doen stoppen. Gedurende z’on 25 minuten vertraagden verschillende riksja’s, auto’s en fietsers, maar niemand stopte.”

‘Politie liet 45 minuten op zich wachten en bracht ons naar ver ziekenhuis’

Ook de politie reageerde verre van accuraat, aldus zijn getuigenis: “Na ongeveer 45 minuten kwamen er drie politiewagens. Nog duurde het twee uren vooraleer we naar het ziekenhuis gebracht werden.” Niemand, zelfs de politie niet, gaf hen kleren. De politie verloor tijd door te discussiëren onder wiens bevoegdheid het misdaad viel en besteedde geen aandacht aan de slachtoffers, verklaarde de man. “Ze keken gewoon naar ons. Pas nadat ik het verschillende keren had gevraagd, dekten ze haar toe met een stuk laken.”

“Mijn vriendin bloedde hevig, maar in plaats van ons naar een hospitaal in de buurt te brengen, brachten ze ons naar een dat veraf gelegen is.” Hij moest ook zijn vriendin zelf in de politiewagen dragen, aldus het slachtoffer, omdat de politie niet wilde helpen omdat het meisje zoveel bloedde. “Niemand hielp ons, waarschijnlijk omdat ze bang waren als getuigen gezien te worden. En dan zouden ze naar het politiekantoor en de rechtbank moeten.”

‘Ik moest in het ziekenhuis letterlijk smeken om kleren’

Ook in het ziekenhuis hield de lijdensweg niet op: “Ook daar moesten we wachten en heb ik letterlijk om kleren moeten smeken. Met een geleende gsm belde ik mijn familie. Ik heb hen enkel gezegd dat ik een ongeval had gehad. Ik kreeg pas een behandeling toen zij er waren. Ik was geraakt op het hoofd, kon niet meer lopen. Ik kon mijn handen twee weken niet meer bewegen.”

‘Minderjarige dader was wreedste van allemaal’

De zes verdachten van de groepsverkrachting zijn pas officieel in verdenking gesteld. De aanklacht luidt ontvoering, moord en verkrachting. Een van hen is minderjarig. Hij zou de wreedste van allemaal geweest zijn, aldus politierapporten. Volgens The Hindustan Times zou hij met zijn blote handen haar darmen uitgetrokken hebben en was hij het die voorstelde haar te overrijden. Hij verkrachtte het meisje als tweede, na Sam Singh, de hoofdverdachte die het meisje eerst aanrandde. Beiden misbruikten de studente ook een tweede keer – toen ze buiten bewustzijn was.

Het is wachten op beendertests om uit te maken of de minderjarige inderdaad minderjarig is. Niet onbelangrijk, want minderjarigen kunnen de doodstraf niet krijgen in India. De doodstraf, die in India zelden nog wordt utitgesproken, is wat de verkrachters boven het hoofd hangt als ze veroordeeld worden.

Massale volksprotesten

De 23-jarige studente overleed in een ziekenhuis in Singapore. India staat sinds de brutale aanval en zeker na de daaropvolgende dood van het meisje in rep en roer. Massale volksprotesten eisen strengere straffen voor (seksuele) misdaden. Die zijn in India schering en inslag en worden maatschappelijke, politieke en gerechtelijk onvoldoende aangepakt, klinkt het.

Volgend op die volkswoede regaeerde de politiek wel. Premier Manmohan Singh beloofde meer te zullen doen om de vrouwen in zijn land te beschermen en de minister van Binnenlandse Zaken Sushil Kumar Shinde noemde het “gewoonweg onaanvaardbaar dat vrouwen in onze samenleving in angst en zorgen moeten leven”. Er werd al opgeroepen tot ophanging van de daders en veel vieringen voor de overgang van 2012 naar 2013 werden afgelast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content