Vrees voor nieuwe massale vluchtelingenstroom richting Europa neemt toe

06/02/16 om 15:19 - Bijgewerkt om 20:19

Rekening houdend met de hevige gevechten in de Syrische grootstad Aleppo neemt de vrees dat Europa overpoeld wordt door een nieuwe vluchtelingenstroom met het uur toe.

Vrees voor nieuwe massale vluchtelingenstroom richting Europa neemt toe

© reuters

Volgens de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Asselborn komt er 'met grote waarschijnlijkheid een grote stroom van mensen op ons af'. Dat zei Asselborn in de marge van de informele top van EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Amsterdam.

Rusland

Volgens de Luxemburgse minister zijn de door Rusland gesteunde aanvallen van de Syrische regeringstroepen op de oppositie in de Syrische grootstad Aleppo de oorzaak van de gevreesde vluchtelingenstroom.

In de loop van zaterdag raakte bekend dat het Syrische regeringsleger stevig oprukt, waardoor steeds meer mensen vluchten voor het toenemend oorlogsgeweld.

Asselborn riep de buitenlandministers van de VS en Rusland op hun gesprekken voor een vredesinitiatief 'snel, zeer snel' uit te diepen. .

Valse paspoorten

Intussen is gebleken dat de samenstelling van de vluchtelingenstroom naar Europa - volgens cijfers van de Europese Commissie - duidelijk veranderd is. "In Griekenland tellen we inmiddels minder dan 40 procent Syrische vluchtelingen en mogelijk zijn velen van hen dan nog in het bezit van een vals paspoort", aldus de Oostenrijkse EU-commissaris Johannes Hahn. "Dat is een nieuwe extra dimensie, die bij wijze van spreken in de slipstream van de vluchtelingencrisis nu nog een grotere migratiestroom op gang heeft gebracht."

Turkse grens

Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu zijn donderdag maar liefst 60.000 tot 70.000 mensen vanuit het noorden van de provincie Aleppo richting de Turkse grens gevlucht. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) gaat het om ongeveer 40.000 vluchtelingen.

Ankara waarschuwde eerder al voor een humanitaire catastrofe als de stad Aleppo valt. 'Ze willen Aleppo verhongeren'. Gevreesd wordt dan ook dat het aantal vluchtelingen zal oplopen tot meer dan 100.000. (Belga/BO)

Onze partners