‘Vredesplan voor Oost-Oekraïne ligt op tafel in Minsk’

De Oekraïense president Petro Porosjenko (R) bij de Britse premier David Cameron © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko is een wapenstilstand in het oosten van zijn land nabij. Vertegenwoordigers van Oekraïne, de pro-Russische rebellen, Rusland en de OVSE bespreken in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een stappenplan voor vrede.

‘In Minsk moet een document worden ondertekend dat de fases voorziet voor het uitwerken van een vredesplan voor Oekraïne. De kernbepaling is een staakt-het-vuren’, zei Porosjenko in de marge van de Navo-top in het Welsche Newport.

Het overleg staat gepland voor 14 uur plaatselijke tijd (13 uur Belgische tijd).

Voorzichtig

Porosjenko is voorzichtig hoopvol dat er een akkoord uit de bus komt. ‘Oekraïne betaalt de hoogste prijs, met de levens van soldaten en onschuldige burgers. Als president van Oekraïne moet ik mijn best doen om dit conflict te beëindigen,’ zei hij.

Ook de Russische president Vladimir Poetin zegt te hopen dat er een vredesakkoord wordt bereikt, meldt de BBC.

Rookgordijnen

Binnen de Navo is men minder positief. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen waarschuwde dat eerdere Russische tegemoetkomingen ‘rookgordijnen’ bleken te zijn.

‘Afgaande op onze ervaringen, moeten we voorzichtig zijn. Maar als we echte pogingen om een politieke oplossing te vinden, zien, dan zal ik die verwelkomen.’

Eerder deze week kondigde Porosjenko reeds een akkoord met Rusland aan over een staakt-het-vuren. Moskou haastte zich echter om dat te ontkennen, aangezien het ‘geen betrokken partij is’. Rusland ontkent dat het de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne steunt.

Draait het overleg in Minsk op een sisser uit, dan volgen er hoogstwaarschijnlijk nieuwe westerse sancties tegen Rusland.

Gevechten

Enkele uren voor de gesprekken zouden beginnen werd er nog altijd zwaar gevochten in de zuidoostelijke stad Mariupol.

Kiev herhaalde dat Russische troepen de aanval op Marioepol, meer dan 100 km ten zuiden van het rebellenbolwerk Donetsk, ondersteunen. Moskou ontkent dat het troepen op Oekraïense bodem heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content