Vredesoverleg Syrië start, maar wordt al geboycot

29/01/16 om 10:14 - Bijgewerkt om 10:18

Het langverwachte vredesoverleg dat een einde moet maken aan de burgeroorlog in Syrië, gaan zoals gepland vrijdag van start. Maar niet alle partijen zitten mee aan tafel. De door Saudi-Arabië gesteunde High Negotiations Committee (HNC), een coalitie van oppositiegroepen, neemt niet deel zolang haar eisen niet worden ingewilligd.

Vredesoverleg Syrië start, maar wordt al geboycot

Staffan de Mistura © Belga Image

Het in Riyadh gevestigde HNC eist dat voor het begin van de gesprekken de luchtaanvallen stoppen en de blokkades door het Syrische regime worden opgeheven.

'We zullen er niet bij zijn in Genève,' zei voorzitter Riad Hijab aan Al-Arabiya TV. 'We kunnen erheen gaan, maar we zullen geen onderhandelingsruimte binnenstappen als niet aan onze eisen voldaan is.'

'Mislukken is geen optie'

VN-gezant Staffan de Mistura wil hoe dan ook starten met de vredesgesprekken, hij zal volgens de BBC onrechtstreekse gesprekken voeren met de regering van de Syrische president Bashar al-Assad. In een video aan het Syrische volk waarschuwt De Mistura dat het overleg 'niet mag mislukken'.

De gesprekken waren aanvankelijk gepland om afgelopen maandag te starten, maar die deadline werd niet gehaald. Een van de redenen is dat niet duidelijk is wie de oppositie zal vertegenwoordigen bij de onderhandelingen met afgevaardigden van de Syrische regering. Dat de strijders van IS beschouwd kunnen worden als terroristen staat buiten kijf, maar wat met de strijders van het aan Al-Qaeda gerelateerde Al-Nusra of de gematigde rebellen? En welke rol krijgen de Koerden toebedeeld?

Vredesakkoord

Het korte-termijndoel van het overleg in Genève is een staakt-het-vuren, hulpverlening en een halt aan de bedreiging door IS. Op lange termijn moet het - zoals in december vorig jaar afgesproken in een VN-resolutie - resulteren in een vredesakkoord met een overgangsperiode waarin een regering van nationale eenheid wordt gevormd.

De laatste gesprekken mislukten in februari 2014 en ook nu is er amper optimisme op resultaat. Aangespoord door de toenemende bedreiging van de IS zijn de VS en Rusland in december toch overeengekomen om een nieuwe inspanning te doen om oppositie en regering opnieuw rond de onderhandelingstafel te krijgen. (KVDA/AVE)

Onze partners