Vredesmissie Merkel en Hollande: nieuwe versie van oud akkoord

07/02/15 om 01:26 - Bijgewerkt om 01:26

Het vredesplan voor Oekraïne dat in september in het Wit-Russische Minsk werd overeengekomen zal omgewerkt worden tot een nieuw plan. Dat kwamen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Russische president Vladimir Poetin na ruim vijf uur onderhandelen overeen.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskow, zei dat nu een document moet uitgewerkt worden dat oplijst hoe het vredesplan van Minsk kan herzien worden. Zondag zullen Merkel, Hollande en Poetin telefonisch overleg hebben met de Oekraïense president Petro Porosjenko. "De tekst zal later voorgelegd worden aan alle partijen in het conflict", zegt Peskow.

Het actieplan van Minsk, dat nooit uitgevoerd werd, houdt onder andere in dat de pro-Russische separatisten en de Oekraïense regeringstroepen een pauze inlassen in de vijandelijkheden. Daarnaast zouden zware wapens teruggetrokken worden van het front en zou een gedemilitariseerde zone ingesteld worden. Waarnemers moeten toezien op de naleving van de wapenstilstand.

'Aanvullingen'

Het nieuwe document zou op voorstel van Porosjenko en Poetin aangevuld worden, zeggen Peskow en de woordvoerder van Merkel, Steffen Seibert. Het is onduidelijk om welke aanvullingen het gaat. De separatisten eisen dat hun recente terreinwinst in rekening gebracht wordt bij het vastleggen van een nieuwe demarcatiezone. Ook willen ze dat de economische blokkade van de Donetsbekken door de pro-Westerse regering in Kiev opgeheven wordt.

De Süddeutsche Zeitung meldde dat er in ruil voor het bestand grotere autonomie zou komen voor een groter landsdeel in het oosten van Oekraïne, maar dat werd door de woordvoerder van Merkel tegengesproken.

De militaire overwinningen van de rebellen enerzijds, en de economische druk op Poetin anderzijds, maken het lastig om de compromisbereidheid van Rusland in te schatten.

Sinds april 2014 zijn er al meer dan 5.400 inwoners van de regio om het leven gekomen door het conflict.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners