Vredesgesprekken over Syrië begonnen: oppositie komt nog

29/01/16 om 20:50 - Bijgewerkt om 20:50

Vrijdagnamiddag is in Genève een derde ronde van vredesgesprekken over Syrië onder een slecht gesternte gestart. Speciaal VN-gezant Staffan de Mistura ontving als eersten de onderhandelaars van de Syrische regering onder leiding van Bashar al-Jaafari.

Vredesgesprekken over Syrië begonnen: oppositie komt nog

© REUTERS

Later is een onderhoud met afgevaardigden van het "maatschappelijke middenveld" gepland. Opvallende afwezigen waren de - in principe enkel "gematigde" - oppositiegroepen.

'Niet deelnemen aan vredesoverleg zonder wapenstilstand'

Het door Riyad samengestelde oppositieverbond kreeg van de Saoedische royals de keuze om al dan niet aan Genève III deel te nemen. Na vier dagen beraadslagen in de Saoedische hoofdstad besliste het zogenaamde Higher Negotiations Committee (HNC) eerst om drie afgevaardigden te sturen, weliswaar zonder onderhandelingsmandaat. Even later luidde het dan weer dat een delegatie van "30 tot 35" opposanten naar de Zwitserse stad trekt.

De Turkse president Erdogan had de (Syrische) oppositie opgeroepen, niet aan het vredesoverleg deel te nemen zolang er geen wapenstilstand op het terrein is. Turkije, dat naar verluidt troepen aan zijn grens met Syrië heeft verzameld, wil evenmin dat de Syrische Koerden - "terroristen", volgens Erdogan - aan de onderhandelingstafel plaatsnemen.

'Over vrede spreken staat gelijk met "verraad"'

Erdogan vindt dat momenteel -na vijf jaar oorlog- over vrede spreken eigenlijk gelijk staat met een "verraad" jegens de "strijders aan het front". De Koerden vormen echter ongeveer 15 procent van de Syrische bevolking.

In Genève zijn twee oppositieallianties uitgenodigd. Behalve de "Saoedische lijst" is dat ook de door Damascus getolereerde oppositie, bijgenaamd de "lijst van Moskou". Lijst één beschuldigde lijst twee van het onder een hoedje spelen met "dictator" Assad, de "oorzaak van alle kwaad".

Lijst twee stelt vast dat de Saoedische coalitie in het geheel niet enkel uit "gematigden" bestaat - ook al zijn de meest radicalen, Jabhat al-Nusra (al-Qaida in Syrië) en IS uiteraard niet uitgenodigd. (Belga/NSK)

Onze partners