Vorming rechts kabinet in Nederland 'onmogelijk'

17/06/10 om 12:07 - Bijgewerkt om 12:07

Informateur Uri Rosenthal komt tot die vaststelling nadat pogingen tot coalitiegesprekken tussen VVD, PVV en CDA zijn mislukt.

De poging tot vorming van een rechts kabinet in Nederland bestaande uit VVD, PVV en CDA is vastgelopen. Volgens informateur Uri Rosenthal is een dergelijke meerderheid onmogelijk.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen bleef weigeren om te onderhandelen met de VVD van Mark Rutte en de PVV van Geert Wilders zolang beide partijen het onderling niet eens raakten over de hoofdlijnen van een akkoord.

Wilders beschuldigde Verhagen er daarop van de vorming van een rechts kabinet te blokkeren.

Volgens de PVV-voorman had informateur Uri Rosenthal voorgesteld om eerst gesprekken tussen CDA en VVD enerzijds en CDA en PVV anderzijds te houden ter voorbereiding van een eventueel gesprek met drie.

Maar Verhagen wilde dat niet, aldus Wilders. Volgens hem heeft het CDA daarmee de enige opening die er nog bestond afgewezen.

'Niet mogelijk'

Informateur Rosenthal liet donderdag in de vooravond weten dat
een parlementair meerderheidskabinet van VVD, PVV en CDA
"niet mogelijk" is.

Rosenthal zegt na een aantal individuele gesprekken met de leiders van VVD, PVV en CDA te moeten vaststellen dat een combinatie van die drie partijen niet mogelijk is.

Lees meer over:

Onze partners